Update

Roemer: Bezuinig in de bureaucratie van zorg en onderwijs

SP-leider Emile Roemer denkt dat er miljarden euro's te bezuinigen zijn door te snijden in de bureaucratie van de zorg en het onderwijs. Ook de marktwerking in de zorg moet worden aangepast.

Martine Steenvoort
Emile Roemer Beeld anp
Emile RoemerBeeld anp

'In de bureaucratie in de zorg valt heel veel te snijden, dat bedrag loopt ver over de miljard heen. Als je de hele marktwerking in de zorg terug zou draaien, levert dat ook een bedrag van bijna een miljard op', zei Roemer vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Nederland moet volgens Roemer ook minder aan buitenlandse missies meedoen, 'daar doen we steeds maar weer braaf aan mee'. Verder moet de winstbelasting omhoog en moet de hypotheekrenteaftrek worden aangepast, 'daar kun je gemakkelijk 10 miljard mee bezuinigen'.

Zijn voorstellen lopen volgens hem op tot een bezuinigingsbedrag van meer dan 10 miljard euro. Hij vindt dat Nederland niet volgend jaar maar in 2015 moet voldoen aan de Europese eis om het begrotingstekort weer onder de 3 procent te hebben.

'Uitstel onverantwoordelijk'
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zei vorige week dat uitstel van bezuinigingen onverantwoordelijk is. Een totaal andere mening dan een andere belangrijke economische adviseur van het kabinet: Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau pleitte eerder juist voor minder strenge bezuinigingen, ook al zou het begrotingstekort daarmee boven de 3 procent uitkomen.

Roemer is van mening dat het belangrijk is om de tijd te nemen om fors te bezuinigingen. 'We moeten eerst bekijken wat de gevolgen van de bezuinigingen zijn en welke maatregelen nodig zijn om de huidige situatie te verbeteren', aldus Roemer. 'Het is zeker niet slim om op zo'n korte termijn miljarden te gaan bezuinigen en daarmee de hele structuur van de samenleving overhoop te halen, de verzorgingsstaat compleet af te breken en collectieve voorzieningen af te breken zonder ze verbeteren.'

Bezuinigen is 'an sich' helemaal niet moeilijk, zei Roemer. 'Geef me een rode stift en de begroting en ik ga zitten krassen en je haalt zo de miljarden bij elkaar. Maar de vraag is wat slim is.'

Falen van de elite
Roemer noemde de 'morele crisis en het falen van de elite' als oorzaak van de crisis in Nederland. Perverse prikkels om winst te maken hebben er volgens hem voor gezorgd dat woningcorporaties 'het geld van de huurders vergokten' en onderwijsinstellingen leerkrachten moeten ontslaan omdat ze een te dure school hebben laten bouwen. Roemer is fel tegen een verhoging van de btw, waar onderhandelaars van VVD, CDA en PVV in het Catshuis over denken. 'Een klap voor de doorsnee Nederlander en het midden- en kleinbedrijf is daardoor straks de klos.'

undefined

Meer over