Roemeense premier treedt af na protesten

De Roemeense premier Emil Boc kondigde vandaag zijn aftreden aan, nadat de Roemeense bevolking wekenlang tegen de bezuinigingsmaatregelen protesteerde.

Reuters/Redactie
Emil Boc. © epa Beeld
Emil Boc. © epa

De protesten waren vooral gericht tegen Boc en zijn politieke bondgenoot president Traian Basescu. Officieel stonden verkiezingen in Roemenië gepland voor het eind van dit jaar.

'Het is het moment voor belangrijke politieke beslissingen. Daarom heb ik besloten om af te treden', zei Boc in een toespraak na een bijeenkomst met de regering.

De afgelopen tijd hebben Roemenen in groten getale geprotesteerd tegen drastische bezuinigingen en de verslechterende levensstandaard in het land.

Boc is verantwoordelijk voor een grote bezuinigingsoperatie. Zo zijn ambtenarensalarissen met een kwart verlaagd en is de omzetbelasting verhoogd. De maatregelen waren nodig om tot een akkoord te komen over 20 miljard euro steun van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie.

Boc trad in 2008 aan als premier. Hij riep de politici in zijn land op bij de keuze van een nieuwe regering hun onenigheid ondergeschikt te maken aan het landsbelang en verdedigde zijn staat van dienst.

Opvolger
Politieke commentatoren denken dat de opvolger van Boc een technocraat zal zijn, mogelijk iemand van de centrale bank. Eerder kregen Griekenland en Italië een technocratische premier om grote bezuinigingen door te voeren.

De populariteit van de partij van Boc en Basescu, de PDL, is door het drastische bezuinigingsbeleid gekelderd in de peilingen. In november worden parlementsverkiezingen gehouden.

undefined

Meer over