Update

Rode Kruis mag eindelijk rampwijk Homs in

Na dagenlang wachten is de Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, woensdag toegelaten tot de wijk Baba Amro in de Syrische stad Homs. De humanitaire situatie is nijpend in die wijk die wekenlang is bestookt door de troepen van president Bashar al-Assad.

Een straat in Homs. Beeld afp
Een straat in Homs.Beeld afp

Tijdens een bezoek van circa drie kwartier stelden de hulpverleners vast dat de meeste inwoners de gehavende wijk al hadden verlaten. Het is niet meegedeeld of de hulpverleners bij hun eerste bezoek al voedsel en hulpgoederen bij zich hadden. In de buurt van Homs kon het Rode Kruis woensdag wel medicijnen, dekens, matrassen en voedsel uitdelen.

Baba Amr was een bolwerk van verzet tegen president Bashar al-Assad. Het regeringsleger veroverde de wijk bijna een week geleden. Rebellen zijn op de vlucht geslagen. Uit Baba Amr kwamen sindsdien onbevestigde berichten dat militairen burgers vermoordden.

Vrachtwagens vol hulpgoederen
Het Rode Kruis was vorige week vrijdag al met zeven vrachtwagens vol hulpgoederen naar Homs gereden. De hulporganisatie werd door regeringstroepen echter geweerd uit Baba Amro. Volgens het staatspersbureau wilde Syrië eerst het wegdek in de wijk herstellen.

Vluchtelingen uit Homs in Libanon. Beeld afp
Vluchtelingen uit Homs in Libanon.Beeld afp

Eveneens na lang aandringen mocht Valerie Amos Syrië, de ondersecretaris-generaal van de VN die belast is met humanitaire zaken en noodhulp, Syrië vandaag bezoeken. De Syrische regering beloofde de Britse barones samen te werken met de Verenigde Naties. Dat zei minister Walid al-Moualem van Buitenlandse Zaken na overleg met Amos. Zij mocht met het Rode Kruis mee tijdens het korte bezoek aan Baba Amro.

Op dit moment mag alleen het Rode Kruis hulp verlenen in Syrië, waar door geweld de afgelopen 12 maanden al duizenden doden vielen. Amos wil dat ook andere hulpverleners ongehinderd toegang krijgen tot steden om gewonden te evacueren en hulpgoederen af te leveren.

Weer tientallen doden
Ook vandaag vielen weer tientallen doden door het politieke geweld in Syrië. Activisten die tegenstanders zijn van het Assadbewind, repten over zeker 39 doden. De meeste slachtoffers vielen volgens hen in Homs.

De plaatselijke coördinatiecomités van de oppositie spreken van de moord op 20 mensen uit twee families in Homs. Ze werden vandaag in de onmiddellijke nabijheid van de wijk Baba Amro om het leven gebracht door daders die tot de strijdkrachten of knokploegen van het regime behoren.

Meer over