Update

Rode Kruis komt Baba Amr niet in, hulpactie uitgesteld tot morgen

Het Rode Kruis slaagt er niet in de belegerde wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs binnen te gaan. Waarom, is vooralsnog onduidelijk. De hulpactie is uitgesteld tot zaterdag. Dat heeft de woordvoerder van de internationale hulporganisatie laten weten.

Redactie/ RTRS/AP
null Beeld reuters
Beeld reuters

'Het is ontoelaatbaar dat mensen die al weken noodhulp nodig hebben, die nog steeds niet hebben gekregen', zei de president van de hulporganisatie, de Zwitser Jakob Kellenberger.

Vanmorgen zijn er zeven vrachtwagens vol met voedsel, medicijnen en dekens uit Damascus vertrokken en naar Homs gereden. Het konvooi is samengesteld uit medewerkers van het internationale Rode Kruis (ICRC) en de Arabische Rode Maan. De organisatie wil medische hulp bieden en gewonde inwoners evacueren.

Volgens de woordvoerder werd het konvooi vertraagd door sneeuwval. Vrijwilligers en ambulances van het Rode Kruis wachten hen bij Baba Amr op.

Lichamen journalisten
De lichamen van de Amerikaanse journalist Marie Colvin en haar Franse collega Rémi Ochlik zijn overgedragen aan het Rode Kruis. De hulporganisatie brengt de stoffelijke overschotten naar eigen zeggen naar de Syrische hoofdstad Damascus.

De twee verslaggevers kwamen op 22 februari in Homs om bij een aanval van het Syrische leger op de opstandige wijk Baba Amr.

Geëxecuteerd
Volgens de activisten zijn de lichamen van tien jonge mannen op straat in Baba Amr gevonden. Ze zouden zijn geëxecuteerd. Op hun facebookpagina schrijven de activisten dat de veiligheidsdienst van het regime vanmorgen vroeg de wijk zijn binnen gekomen en de huizen zijn binnengevallen. Alle mannen ouder dan 14 jaar zouden zijn meegenomen naar het gebouw van de consumentorganisatie in de wijk. Waardevolle spullen zouden uit de huizen zijn geroofd, tanks zouden over alle auto's die er staan heenrijden, huizen zouden in brand zijn gestoken.

Gisteren verleende het Syrische regime van president Assad groen licht aan het hulpkonvooi, nadat rebellen uit de wijk zouden zijn weggetrokken. Baba Amr is 26 dagen lang bestookt door het Syrische leger, en is het symbool geworden voor de opstand tegen het regime van Assad. Van de 100.000 inwoners zitten er naar schatting nog 4000 mensen in de wijk. Veel van hen zijn zouden gewond zijn.

Demonstratie beschoten
Zojuist is er op het internet een filmpje verschenen van een demonstratie in Al-Rastan, een stad 20 kilometer ter noorden van Homs. Je ziet hoe mannen, vrouwen en kinderen met vlaggen zwaaien en leuzen schreeuwen en hoort plotseling harde knallen en ziet de menigte in paniek uiteen spatten. Daarna zie je hoe er doden en gewonden op de grond blijven liggen. Volgens de begeleidende tekst in het Arabisch zijn er ook kinderen omgekomen en gewond geraakt.

Bekijk het filmpje hieronder. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Meer over