Rochdale wil af van peperdure jachthaven van 'Maseratiman'

Woningcorporatie Rochdale probeert af te komen van jachthaven De Boekanier aan de Nieuwe Meer - een erfenis van de omstreden ex-directeur Hubert Möllenkamp, die nu voor de rechter staat. Een hotel op het terrein moet het financiële verlies goedmaken.

Liedewij Loorbach
Möllenkamp kocht de jachthaven voor 3,95 miljoen euro, een prijs die veel te hoog zou zijn. Beeld Jachthaven De Boekanier
Möllenkamp kocht de jachthaven voor 3,95 miljoen euro, een prijs die veel te hoog zou zijn.Beeld Jachthaven De Boekanier

De aankoop van de jachthaven bij het Amsterdamse Bos was omstreden, zoals wel meer aankopen van Möllenkamp, de 'Maseratiman'. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering en gesjoemel met vastgoedtransacties. Als directeur van Rochdale gebruikte hij een exclusieve Maserati als dienstauto.

Möllenkamp kocht de jachthaven voor 3,95 miljoen euro, een prijs die veel te hoog zou zijn. De andere helft van de jachthaven is eigendom van Peter ter Borgh, die ook onderzocht is in de zaak tegen Möllenkamp, maar inmiddels geen verdachte meer is.

Möllenkamp is allang vertrokken, maar Rochdale zit nog steeds met de haven. De corporatie wil er vanaf zonder te veel geld te verliezen en wil zich richten op de kerntaak: 'mensen met een laag inkomen ondersteunen bij hun eigen keuzes in het wonen'.

Hotel en café-restaurant
Rochdale deed daarom het verzoek om het bestemmingsplan te herzien. In het nieuwe plan Kop Landtong Nieuwe Meer, dat is gepresenteerd aan bestuurscommissie Nieuw-West, staat dat een hotel met maximaal 127 kamers de herontwikkeling van het gebied moet financieren. Als het lukt om het terrein van een hotelbestemming te voorzien, levert verkoop de woningcorporatie meer op.

Het herontwikkelingsplan is door Rochdale opgesteld in samenspraak met Nieuw-West. De Amsterdamse gemeenteraad beslist uiteindelijk over de toekomst van het gebied. Als het zover komt, mag er behalve een hotel, ook een café-restaurant van zeshonderd vierkante meter komen. De jachthaven wordt uitgebreid van tweehonderd naar vierhonderd ligplaatsen. Woensdag beslist de bestuurscommissie of het plan ter inzage wordt voorgelegd aan belanghebbenden.

Groen gebied
Rochdale gaat het hotel niet zelf uitbaten, benadrukte Erik Bobeldijk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening in Nieuw-West, tijdens de behandeling van het plan in de bestuurscommissie. De corporatie zal het waarschijnlijk verkopen aan een projectontwikkelaar of belegger.

In het plan schetst het stadsdeel, dat van mening is dat het terrein een opwaardering kan gebruiken, de randvoorwaarden voor het gebied: recreatieve functie, meer groen en het hotel mag geen conferentie-oord worden. Vergroening van het gebied komt voor rekening van de koper.

Het is de bedoeling om van de landtong een groen gebied te maken waar het prettig recreëren is en meer mensen kunnen genieten van het 'prachtige uitzicht op de Nieuwe Meer'. De loodsen die er nog staan worden gesloopt, waardoor het gebied ook iets minder bebouwd zal zijn.

Wandelroute
De technische adviescommissie van de hoofdgroenstructuur, waar het water rond de landtong deel van uitmaakt, heeft in een pre-advies negatief geoordeeld over de komst van een hotel.

In het plan staat ook een optie voor een wandelroute die deels over het kunstenaarsterrein Nieuw en Meer zou moeten lopen. Dat zien de kunstenaars, die eigenaar zijn van het terrein waar ze op wonen en werken, niet zitten, lieten ze al weten.

Möllenkamp moest afgelopen week voor de rechter verschijnen op verdenking van fraude en het aannemen van steekpenningen. Beeld anp
Möllenkamp moest afgelopen week voor de rechter verschijnen op verdenking van fraude en het aannemen van steekpenningen.Beeld anp
Meer over