Update

Rob Oudkerk niet beschikbaar: 'Hef de PvdA toch op'

Rob Oudkerk is niet beschikbaar als fractievoorzitter van de PvdA. Dat zei hij gisteren in het programma De Peiling van RTV Noord-Holland. Hij adviseert de partij zichzelf op te heffen en opnieuw uit te vinden.

Redactie
Rob Oudkerk. © ANP Beeld
Rob Oudkerk. © ANP

In de poll van het programma is PvdA-prominent Rob Oudkerk wel een van de favorieten om de eerder deze week opgestapte Job Cohen op te volgen. Maar Oudkerk ziet het nu niet zitten. Eerst moet de partij zien uit te vinden wat de sociaal-democratie nog voor dit land kan betekenen. 'Mijn advies aan de PvdA is: hef jezelf op, maak er een mooie nieuwe sociaal-liberaal-progressieve partij van en tegen de tijd dat dat zo is, ben ik weer bereid om mee te doen', aldus Oudkerk in het programma.

Overigens moeten kandidaten voor het tijdelijke fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer zitten. Net als de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher maakt hij daardoor sowieso geen kans op die functie.

Oudkerk zei verder dat hij vermoedt dat Diederik Samsom tijdelijk fractievoorzitter wordt en dat Asscher daarna gekozen wordt.

Oudkerk was van 1994 tot 2002 lid van de Tweede Kamer, daarna was hij twee jaar wethouder in Amsterdam. In 2004 zegde zijn fractie het vertrouwen in hem op, toen uitkwam dat hij prostituees had bezocht op de Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg.

Meer over