Rita Reys krijgt brug in Nieuw-West

Brug nummer 1866, bij de Johan Huizingalaan in Nieuw-West, gaat voortaan door het leven als de Rita Reysbrug. De jazzzangeres is een van negen beroemde Nederlanders die een brug krijgt.

Lex Boon
Brug 715 aan de Pieter Calandlaan heet voortaan de Piet Bakkerbrug Beeld Google Maps
Brug 715 aan de Pieter Calandlaan heet voortaan de Piet BakkerbrugBeeld Google Maps

De beroemde Nederlandse jazzzangeres overleed in 2013, maar vanwege haar staat van dienst wordt afgeweken van het criterium dat personen pas vijf jaar na het overlijden worden vernoemd. De Rita Reysbrug leidt naar de Chet Bakerstraat en de Duke Ellingtonstraat.

Ook Karl Popper (filosoof), Conny van Rietschoten (zeiler), Frans van Gool (architect), Henny de Swaan ('moeder van de vrouwenbeweging'), Piet Bakker (schrijver van Ciske de Rat), Jan Brouwer ('het groene geweten van Osdorp'), Bessie Smith (blueszangeres) en Pia Beck (jazzpianiste) krijgen een brug in Nieuw-West.

Nog 1301 te gaan
Daarnaast komt er een Bloeddonorbrug (voor iedereen die belangeloos bloed afstaat) en wordt de verdwenen Veenderijbrug, die voor de ontvening van de Osdorper Binnenpolder bestond, in ere hersteld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Van de 1680 bruggen in de stad hadden er tot voor kort maar 346 een naam. Inmiddels is de gemeente bezig om voor iedere brug een geschikte naam te vinden.

Zo kwam er vorig jaar al een Joes Kloppenburgbrug in het Centrum en een Gerard Reve-brug in Zuid. Er is nog een lange weg te gaan: voorlopig zijn er nog 1301 bruggen naamloos.

Meer over