Risico rellen Go Ahead Eagles - Ajax onderschat

DEVENTER - Politie IJsselland, voetbalclub Go Ahead Eagles en de gemeente Deventer hebben de risico's op rellen rond het oefenduel Go Ahead Eagles - Ajax onderschat. Dat maakten ze maandagmiddag bekend.De partijen wisten van dreigementen die in de aanloop op internet te lezen waren. De wedstrijd van afgelopen zaterdag was ingeschat als 'vriendschappelijk met een hoog familiegehalte'. De politie, die met honderd man in de stad aanwezig was, wist een confrontatie tussen de harde kern van beide supportersgroepen in de binnenstad niet te voorkomen.

De Amsterdamse politie begeleidde zaterdag een groep van tweehonderd Ajax-supporters naar de binnenstad van Deventer, waar net een drukke antiekmarkt gaande was. Iets verderop kwam een groep van tachtig Eagles-fans bewapend met stokken en stangen richting het centrum. ''Vier agenten waren daarbij aanwezig en konden deze groep niet tegenhouden'', zei Lute Nieuwerth, districtschef van de politie Deventer.

Na een korte en hevige confrontatie mengden de hooligans zich onder het winkelend publiek, aldus Nieuwerth. Minuten na de confrontatie was de ME ter plaatse. ''Het was geen goed moment om tot aanhoudingen over te gaan. Dit had tot nog meer paniek in het publiek geleid.''

Ook bij het vertrek van de Amsterdammers werden geen arrestaties verricht. De politie noteerde wel nummerborden en denkt de komende dagen tot aanhoudingen over te gaan. Burgemeester Andries Heidema wil de duizenden euro's schade van ondernemers in de stad zien te verhalen op de relschoppers.

Algemeen directeur Hans van der Zalm van Go Ahead Eagles gaat bekijken of nog voor het komend seizoen in het stadion extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. De wedstrijd werd gestaakt, maar de politie gaf na een opstootje in het stadion aan dat doorgespeeld kon worden. Langs het veld in het stadion van de Eagles staan geen hekken. (ANP)

undefined

Meer over