Risico bij verzorgen kankerpatiënten

DEN HAAG - Tussen de vijf- en tienduizend thuiszorgmedewerkers lopen risico besmet te raken met giftige stoffen uit chemokuren doordat zij onbeschermd kankerpatiënten verzorgen. Zij kunnen daardoor problemen met hun vruchtbaarheid krijgen of zelf kanker krijgen, meldt de vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

Volgens een woordvoerder zijn de risico's bij de meeste thuiszorginstellingen bekend, maar werken desondanks veel medewerkers niet volgens de protocollen.

Zo moeten ze bij de verzorging van patiënten die een chemokuur hebben ondergaan, handschoenen en een schort dragen en mogen zij kleding en beddengoed van de patiënt niet zonder bescherming aanraken.

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat veel thuiszorgmedewerkers niet op de hoogte zijn van de risico's. Ook laten ze soms uit tijdgebrek de veiligheidsvoorschriften achterwege.

De V&VN pleit daarom voor de invoering van extra zorgtijd voor kankerpatiënten die een chemokuur hebben ondergaan. Verder heeft de organisatie thuiszorginstellingen gevraagd de veiligheidseisen nogmaals door te geven aan hun medewerkers.

De giftige stoffen uit de chemokuren zijn tot twee weken na de laatste kuur besmettelijk voor iedereen die in aanraking komt met lichaamsvocht van de patiënt. Een enkele onbeschermde aanraking zal volgens de V&VN niet direct tot ziekte leiden. Wie echter langdurig en vaak in aanraking is geweest met de giftige stoffen, riskeert wél ziek te worden.

Volgens de V&VN krijgen thuiszorgmedewerkers steeds vaker te maken met kankerpatiënten, omdat die sneller naar huis worden gestuurd of thuis worden behandeld. (ANP)

Archieffoto ANP/Koen Suyk Beeld
Archieffoto ANP/Koen Suyk
Meer over