Nieuws

Riool vol ‘restjes’ harddrugs: Amsterdam scoort weer hoog op ranglijsten

Vergeleken met 74 andere Europese steden zijn in Amsterdamse riolen vorig jaar opnieuw de hoogste concentraties van de xtc-drug mdma gevonden. Dat is een van de conclusies van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), dat cijfers voor 2021 publiceerde.

Katharina Vlaanderen
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Ook voor crack, een rookbare variant van cocaïne, voert de stad samen met Antwerpen de lijst aan. Wat betreft cannabis in het riool: een tweede plek, na Barcelona. Voor cocaïne staat Amsterdam op de derde plaats. Het is een illustere opsomming die laat zien dat het drugsgebruik in de stad hoog ligt.

De concentraties mdma waren in zowel 2021 als 2020 een stuk lager dan in 2019. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de lockdowns, die het nachtleven, de festivalsector en het toerisme platlegden.

Rioolwateranalyses vonden in 2021 plaats in 75 steden in 23 verschillende Europese landen en in Noorwegen en Turkije. De data voor het rapport van het EMCDDA werd onder andere met behulp van rioolwatermetingen door het Nederlandse onderzoeksbureau Water Research Institute (KWR) verzameld. Door afvalwater te filteren op reststoffen van drugs kunnen zij meten hoe het gebruik door de tijd heen fluctueert. Behalve in Amsterdam, gebeurde dit ook in Utrecht en Eindhoven.

Cocaïne

De relatief hoge percentages cocaïne in het rioolwater van Nederlandse steden komen overeen met de landelijke gegevens uit bevolkingsonderzoeken: Nederland staat in de EU op de tweede plaats als het gaat om jonge gebruikers. Het gebruik van cocaïne nam niet af tijdens de lockdowns. Volgens onderzoek kent Amsterdam veel zogenaamde ‘sofasnuivers’, die de vraag tamelijk constant hielden.

Het rioolwateronderzoek kan drugsgebruik duiden, maar niet aantonen hoeveel mensen in een stad precies drugs gebruiken, of hoe zuiver de drugs zijn.

Meer over