Rijksmuseum wil eigen groente verbouwen

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum wil in de toekomstige tuinen van het museum een kas neerzetten waar gewassen worden verbouwd die in de keuken van het museumrestaurant kunnen worden gebruikt. 'Zo kun je zien wat je eet', zei hij vandaag.

Redactie
Het Rijksmuseum aan de Museumpleinzijde. © Redactie Beeld
Het Rijksmuseum aan de Museumpleinzijde. © Redactie

Het museum kreeg vorige week anderhalf miljoen euro van de Bankgiro Loterij voor de herinrichting van de museumtuinen. Het opknappen van de buitenruimten is een lang gekoesterde wens van de kunstinstelling. De oude formele tuin van het Rijksmuseum wordt op basis van het oorspronkelijke grondplan omgebouwd tot een groene 'buitenzaal'.

'Het moet de mooiste tuin worden van Amsterdam,' zegt Pijbes. De toegang wordt gratis. In de tuin moet ook een fontein komen die reageert op het aanwezige publiek. Pijbes is in onderhandeling met een kunstenaar over de realisering van dit project.

Het museum gaat ook 's zomers beeldententoonstellingen organiseren in de tuin. Een anonieme schenker gaf onlangs twee miljoen euro voor de tentoonstellingen.

Over de doorgang door het Rijksmuseum is het laatste woord nog niet gezegd. Pijbes wil fietsers zo veel mogelijk weren uit de passage. In een voorlopig ontwerp staat dat de doorgang 30 dagen per jaar zal worden afgesloten. Ook bij grote evenementen wordt de passage afgesloten.

Meer over