Rijksmuseum krijgt krappe voldoende in de Grote Museumtest

Het Historisch Nieuwsblad beoordeelt het nieuwe Rijksmuseum met een magere 5,5. In de Grote Museumtest worden tien Nederlandse musea getest die onlangs zijn verbouwd.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Gelukkig doet een ander Amsterdams museum het wel goed. Het Scheepvaartmuseum kreeg een 9. De drie belangrijkste criteria van de test zijn publieksvriendelijkheid, presentatie en verhaal. Dat laatste aspect is voor een historisch museum het meest relevant, aldus het Historisch Nieuwsblad.

Wellicht dat het Rijksmuseum zo teleurstelde, omdat de verwachtingen zo hoog waren. Volgens directeur Wim Pijbes zou het gerenoveerde Rijks een Nationaal Historisch Museum overbodig maken. Van deze belofte is niets terechtgekomen, oordeelt de test. Het grote verhaal zou ontbreken en de kunstcollectie met historische objecten is te fragmentarisch. Ander punt van kritiek: de kassa's, toiletten en restaurants zijn niet geschikt voor het grote aantal bezoekers.

Slechtst
Het Rijksmuseum komt niet als slechtste uit de bus. Museum Catharijneconvent in Utrecht en het Haags Historisch Museum kregen een 3+. Het Drents Museum staat met een 8,5 op de tweede plek in de ranglijst.

Meer over