Rijke Italiaan verruilt Ferrari voor Fiatje

Rijke Italianen verruilen hun dure auto voor een goedkoper model, omdat zij hebben gemerkt dat belastinginspecteurs speciale belangstelling voor de bezitters van een Ferrari of Lamborghini hebben. 'Sinds december hebben ongeveer 30 mensen hun auto ingeruild, omdat zij een intensieve belastingcontrrole vrezen', zegt een handelaar in luxewagens in Milaan.

ANP/Redactie
Fiat 500 © ANP Beeld
Fiat 500 © ANP

Tot de maatregelen die de regering van premier Mario Monti heeft aangekondigd om de staatsschuld terug te brengen, behoort een scherpere aanpak van de belastingontduiking. De politie meldde vorige maand dat de belastingdienst alleen al vorig jaar meer dan 50 miljard euro aan niet-opgegeven inkomsten heeft ontdekt door belastingontduikers op te sporen.

Volgens Domenico Minervini van de fiscale politie in de regio Emilio-Romagna, waarin onder meer Bologna ligt, zeggen veel burgers die hun luxewagen inruilen dat zij geen geld meer hebben om zo'n dure auto te onderhouden. In werkelijkheid zijn ze bang om bij de belastingen op te vallen, omdat het inkomen dat zij tot nu toe hebben opgegeven, zeer laag was.

Burgemeester Giuliano Pisapia van Milaan zegt dat het stadsbestuur een nieuwe oplossing heeft gevonden voor het eeuwige probleem dat rijke Italianen hun dure wagen op een parkeerplaats voor tweewielers zetten. 'Wij dreigden hun kentekengegevens aan het belastingkantoor door te geven om ze te controleren'.

Meer over