'Rigide welstandsregels' schaden milieu

Peter Hildering bij het werk in de Charlotte de Bourbonstraat. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Peter Hildering bij het werk in de Charlotte de Bourbonstraat. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Met het isoleren van oude gebouwen kan veel milieuwinst gehaald worden. Maar woningcorporaties zeggen dat het te langzaam gaat door 'rigide welstandsregels' die renovaties onnodig duur maken.

Het is al lang bekend dat de CO2-uitstoot in Amsterdam flink kan verminderen als oude woningen beter geïsoleerd worden. Maar de woningcorporaties die dat moeten doen, moeten daarvoor diep in de buidel tasten, klagen ze. Dat geldt vooral voor beeldbepalende en monumentale panden in de stad die aan strenge welstandseisen moeten voldoen.

Zo mogen isolatiemateriaal en afvoerpijpen bijvoorbeeld niet aan de buitenkant worden aangebracht. Het leidt er toe dat de corporaties veel minder kunnen investeren in het milieuvriendelijk maken van bestaande woningen dan ze zouden willen.

Eigen Haarddirecteur Peter Hildering: ''Wij bezitten honderden panden binnen de ring die klimaatbestendig gemaakt moeten worden, en dat willen we ook doen, maar we hebben ook te maken met soms rigide welstandsregels.'' Hij zegt te begrijpen dat strenge regels gelden voor het opknappen van gebouwen aan de voorkant, de zijde waaraan die panden hun belang voor de stad te danken hebben. ''Maar waarom moeten dezelfde strenge eisen gelden voor de achterkant?''

Hildering, zelf bouwkundige, weet waar hij over praat. Eigen Haard is onlangs begonnen met een renovatieproject in Bos en Lommer. De 243 verouderde woningen in de Bestevaerstraat, de Charlotte de Bourbonstraat, de Louise de Colignystraat en de Willem de Zwijgerlaan die gezamenlijk het gemeentelijke monument De Koningsvrouwen van Landlust vormen, worden van tochtige woningen omgetoverd naar zeer goed geïsoleerde appartementen die in ieder geval het energielabel A zullen krijgen.

De Koningsvrouwen van Landlust moet een voorbeeldproject van Eigen Haard worden, waar nieuwe technieken worden uitgeprobeerd die in de toekomst ook in andere renovatieprojecten gebruikt zullen worden. Zo komt in sommige blokken een CO2-neutrale verwarming die op geperste houtkorrels werkt. De woningen zijn over een paar jaar bovendien zeer goed geïsoleerd en volledig in oude luister hersteld, zoals de architecten Merkelbach en Karsten ze in 1936 hadden bedacht, belooft Eigen Haard.

Vanwege de zeer hoge renovatiekosten - twee ton per woning - is besloten alle woningen - een deel wordt samengevoegd, waardoor er straks 188 overblijven - in de sociale huursector te houden.

Ook hier lopen de bouwers tegen de genoemde beperkingen aan. Hildering: ''Als we deze woningen zouden willen verkopen, moeten we een prijs vragen die lager is dan de kosten voor renovatie.'' De corporatie kan wel een beperkte huurverhoging doorvoeren, maar naast het milieu profiteren straks vooral de bewoners, doordat zij een lagere energierekening hebben.

Nog lastiger zijn de renovaties van rijksmonumenten, zoals Het Schip van architect Michel de Klerk in de Spaarndammerbuurt. Dat is over een paar jaar aan renovatie toe, maar de kosten zijn heel erg hoog en een milieu verantwoorde aanpak is technisch zeer ingewikkeld. Hildering: ''Denk alleen al aan de zeer kleine kozijnen en raampjes, het is bijna ondoenlijk om daar dubbelglas in te krijgen. Het is zo'n omvangrijk project dat we dat echt niet alleen kunnen.''

Een woordvoerster van wethouder Marijke Vos van Milieu laat weten dat het probleem op het stadhuis bekend is. Binnenkort neemt het college van b. en w. een standpunt in naar aanleiding van een onderzoek over de soms tegenstrijdige eisen op het gebied van milieu en welstand. (JOOST ZONNEVELD)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over