Richard Branson ontwikkelt reddingsplan voor maki's

Een plan van de Britse zakenman Richard Branson om maki's vanuit Madagaskar te importeren naar het Caribisch gebied heeft tot ophef geleid. De dieren zouden vrijgelaten worden in de regenwouden van Moskito eiland, een tropisch oord op de Britse Maagdeneilanden waar hij eigenaar van is.

Simone Lautenbach
null Beeld ap
Beeld ap

Branson wil de maki's de halve wereld over slepen om ze te beschermen tegen de ontbossing van hun natuurlijke habitat op Madagaskar. Door illegale houtkap wordt het leefgebied van de beschermde diersoort snel kleiner, aldus de zakenman. 'De afgelopen jaren had ik een project lopen op Madagaskar. Maar de situatie werd er alleen maar slechter op voor de dieren. Daarom wil ik ze overbrengen naar een veilige plaats.'

Deskundigen uit Zuid-Afrika hebben Moskito eiland geïnspecteerd en Branson groen licht gegeven voor zijn 'reddingsactie'. 'Ze hebben me verteld dat het een perfecte leefomgeving zal zijn voor de maki's', zegt Branson tegen de Britse krant The Guardian.

Zorgen
Er zijn echter ook deskundigen die hun vraagtekens hebben bij de plannen van de zakenman. Zij denken dat invoering van een uitheemse soort de lokale flora en fauna kan beschadigen. Ook bewoners van de zestig archipel tellende eilandengroep zijn bezorgd. Ze zijn bang dat de 'opportunistische roofdieren' inheemse insecten en vogeleieren roven. Volgens Branson is deze angst misplaatst. 'Maki's eten voornamelijk noten en planten. Misschien af en toe een gekko, maar die zijn er dan ook genoeg op het eiland.'

Weer anderen zeggen dat het te vroeg is om een oordeel te vellen. 'Het zou een briljant idee kunnen zijn, maar ook een slecht idee. We weten het gewoon nog niet', aldus Penelope Bodry-Sanders, oprichter van de Lemur Conservation Foundation, een in Florida gevestigde groep die ook een vestiging in Madagaskar heeft.

'We weten niet welke ziekteverwekkers de maki's bij zich dragen en meenemen naar het Caribisch gebied of welke ziekteverwekkers zij kunnen ontvangen. Het is geweldig dat Richard Branson geeft om deze dieren. Zijn geschiedenis leert ons dat hij altijd verantwoordelijk handelt, maar in dit geval zijn we meer informatie nodig. De jury is er nog niet uit', zegt Bodry-Sanders.

Dierentuin
Branson weerlegt dat de lemuren die hij wil overbrengen naar Moskito eiland afkomstig zouden zijn van Madagaskar. Volgens de zakenman komen ze uit dierentuinen in Canada, Zweden en Zuid-Afrika. Verder geeft hij aan dat experts een omgevings- en milieutechnisch onderzoek hebben uitgevoerd op zijn eiland. De vijftig hectare van Moskito zijn nu de thuisbasis van leguanen en gekko's. Wanneer de maki's zich kunnen redden op Moskito is het de bedoeling dat ze in de toekomst uitgezet worden in Madagaskar.

Autoriteiten
De Britse zakenman kocht Moskito eiland in 2007 voor tien miljoen pond en beloofde het om te zetten in de meest milieuvriendelijke plek ter wereld. De autoriteiten op de Britse Maagdeneilanden hebben ingestemd met de plannen van Branson. De eerste zending van 25 ringstaartmaki's is waarschijnlijk al binnen enkele weken een feit. Daarna volgen de rode maki's en de eveneens verwante sifakas. Critici beschuldigen de autoriteiten dat ze te gemakkelijk het hoofd hebben gebogen voor de plannen van een machtige en invloedrijke investeerder.

Ringstaartmaki. Beeld ap
Ringstaartmaki.Beeld ap
Meer over