Revival jaren tachtig niet meer te stuiten

Vaak wordt gezegd dat de tijd dat de catwalk dicteerde wat we zouden dragen allang voorbij is. Alles kan: van slonzige hippiechic tot eurotrash. En dat is waar. Maar het moet wel raar lopen als niet iedere enigszins modebewuste vrouw zich het komende seizoen in een strakke leren broek en een jasje met schoudervullingen wil hullen. De jarentachtigrevival die in modekringen al een seizoen lang bezig was, zet nu echt helemaal door.

Balmain gaat voorop. Hoofdontwerper Christophe Décarnin maakt al een paar seizoenen goede sier met breedgeschouderde jasjes en superstrakke broeken. Gisteren borduurde hij, in de Ritz, vrolijk voort op zijn favoriete thema.

Bij bijna elke outfit staken de schouders fier omhoog. Of het nou om een überstrak mini-jurkje, een leren motorjack of een met pailletten bewerkte blouse ging. Hoog, hoger, hoogst leek het devies.

Ook Bruno Pieters had hoekige schouders. Bij de Belgische ontwerper, die tevens de accessoirelijn '1829' van Delvaux ontwerpt en artistiek directeur is van het label Hugo van kledingmerk Hugo Boss, gingen ze zelfs over in hoekige capuchons en bijna vierkante jasjes.

Noem het eighties-esthetiek, maar dan zonder seks. In sombere kleuren. Chic, mooi gemaakt en duur. Maar intussen zagen zelfs de piepjonge modellen er oud uit in deze bij vlagen wel erg conformistische kleding.

Nee, dan Nina Ricci. In 1932 was Nina Ricci een modehuis dat met klassieke robes de trends volgde, maar sinds in 2007 de Belgische ontwerper Olivier Theyskens werd aangesteld, geldt Nina Ricci als hip en succesvol.

Theyskens, een ontwerper die zijn modeopleiding nooit afmaakte, werd op zijn 21ste op slag bekend toen Madonna zich in een korsetachtige jurkjas van hem vertoonde. Voordat hij bij Nina Ricci begon, ontwierp hij romantische jurken voor Rochas - tot de eigenaar van het modehuis besloot om met de prêt-à-portercollectie te stoppen.

De kleren die Theyskens voor Nina Ricci ontwerpt, zijn hypermodern, cool en een tikje grunge. Helemaal van nu, want nonchalant en chic tegelijk.

Leren jasjes met brede schouders, een transparante paarse broek met metallic gloed in combinatie met een paars colbert en sculpturale met pailletten bewerkte jurken met rokken die aan de voorkant kort, en van achteren lang waren. Allemaal gedragen boven schoenen met een flink plateau, maar zonder hak. Alsof de modellen over de met glitters bewerkte catwalk zweefden.

Om kort te gaan: een sprookje. En dat is best lekker in tijden van economische recessie. (BREGTJE LAMPE)

Bekijk hier de fotoreeks

Eén van de creaties van modehuis Nina Ricci. Foto EPA Beeld
Eén van de creaties van modehuis Nina Ricci. Foto EPA
Meer over