Reusachtige batterijen vervangen vuile dieselgeneratoren

Mobiele batterijen, tot een halve zeecontainer groot, maken vanaf deze week de dieselgeneratoren overbodig die in de grote stad voor veel luchtverontreiniging en lawaai zorgen rond bouwplaatsen en evenementen.

Bart van Zoelen
Een foodtruck van Nuon die op de batterij gaat rijden. Beeld Nuon
Een foodtruck van Nuon die op de batterij gaat rijden.Beeld Nuon

Samen met de Haarlemse start-up GreenBattery gaat energiebedrijf Nuon de mobiele batterijen verhuren. Op proef bij de dancefestivals Mysteryland en Awakenings zijn de batterijen al een succes gebleken.

Uit onderzoek van de Amsterdamse GGD blijkt de uitstoot van aggregaten vergelijkbaar met drukke stadswegen, dieseltreinen of binnenvaartschepen. Op tien meter afstand is de concentratie roet zomaar drie keer zo hoog. Ook werd op die afstand anderhalf keer zoveel ultrafijnstof gemeten.

Foodtruck voor stadsverwarming
Nuon en GreenBattery beginnen met vijf batterijen maar voeren dat aantal nog dit jaar op naar zes grote en tien kleine. De batterijen worden geladen met wind- en zonnestroom, zodat er ook geen sprake is van CO2-uitstoot.
Nuon neemt zo'n batterij deze week in gebruik bij ijsstadion Thialf. Dat wordt vrijdag geopend door koning Willem-Alexander. In Amsterdam wordt de batterij de komende week gebruikt als energiebron voor een foodtruck waarmee Nuon in wijken waar meer mensen stadsverwarming krijgen de angst wil wegnemen dat ze erop achteruitgaan als ze straks niet meer op gas kunnen koken.

Voor Nuon is het ook een manier om te experimenteren met de opslag van groene stroom. Vanwege de opmars van wind- en zonne-energie komen er meer pieken in het stroomaanbod. Energiebedrijven kijken daarom uit naar nieuwe technieken om energie op te slaan. Nuon gaat dat bijvoorbeeld ook doen met grote batterijen bij een windpark in Flevoland. In de Eemshaven onderzoekt Nuon met de TU Delft de opslag van windstroom op piekmomenten in de vorm van ammoniak die in de gascentrale Magnum verstookt kan worden.

Pieken in stroomaanbod
Een netwerk van mobiele batterijen kan Nuon wellicht ook de mogelijkheid geven pieken in het stroomaanbod op te vangen. De accu's zouden zich op dat soort momenten vullen om hun stroom dan weer af te geven als het windstil wordt of schemerig.

De samenwerking van Nuon met GreenBattery is vooralsnog voor drie jaar. Voor de in 2015 begonnen start-up is een bijkomend voordeel dat Nuon veel plekken heeft om de mobiele batterijen te vullen met duurzame stroom, zodat er zo min mogelijk transportkosten en uitlaatgassen gemoeid zijn met het transport van de zware batterijen.

Meer over