PlusNet Open

Restaurant Il Borgo

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Il Borgo.

Jasmin Hoek
Restaurant Il Borgo in Oost brengt een hommage aan de eenvoud van de Siciliaanse keuken. Beeld Tammy van Nerum
Restaurant Il Borgo in Oost brengt een hommage aan de eenvoud van de Siciliaanse keuken.Beeld Tammy van Nerum

In Il Borgo zijn niet alleen de gerechten geïnspireerd op Sicilië, ook de naam verwijst naar het Zuid-Italiaanse eiland. Salvatore Rizzo (55) vernoemde zijn restaurant naar de straat in Catania waar hij opgroeide.

Bijna 25 jaar geleden verhuisde Rizzo naar Amsterdam. Al snel opende hij met een compagnon een - inmiddels gesloten - Italiaans restaurant in de Jordaan.

Kritisch keuren
De uitgebreide voorbereiding in de keuken noemt Rizzo kenmerkend voor de Italiaanse eetcultuur; de meeste tijd zit in het kritisch keuren van groenten en het maken van pasta volgens eigen recept.

Veel wordt ook geïmporteerd uit Italië, zoals de Siciliaanse Pachino­tomaat, een van hoofdingrediënten in de paccheri met aubergine, gezouten ricotta en Pachinotomaten (€13,50). "Een pasta hoeft niet ingewikkeld te zijn. De kwaliteit en smaak zit in de individuele producten."

Met diezelfde insteek heeft Rizzo ervoor gekozen een niet al te uitgebreide kaart aan te bieden. Van antipasti tot dessert, voor elke gang kun je kiezen uit vijf varianten.

Tagliatelle en eendenborst
Als primi en secondi kun je kiezen uit - Rizzo's persoonlijke favoriet - tagliatelle met kastanjemeel, worst, truffel en ricotta (€16,50) of eendenborst met ricotta en pepermosterd (€22,50).

Opvallend zijn de desserts: pompoentaart met chocolade (€7) of de sformatino, een soort soufflé van ­ricotta met gehakte pistache (€7). Bij elk gerecht zijn bijpassende - natuurlijk vooral Siciliaanse - wijnen.

Lees alle opens van de afgelopen tijd in het archief.

Tips? open@parool.nl

Il Borgo

Hogeweg 40

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over