PlusNet Open

Restaurant Dignita Hoftuin

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Dignita Hoftuin.

Jules Hameleers
Het interieur is rustig, zodat de groene omgeving de hoofdrol krijgt Beeld Charlotte Odijk
Het interieur is rustig, zodat de groene omgeving de hoofdrol krijgtBeeld Charlotte Odijk

In de sprookjesachtige tuin achter de Hermitage prijkt een glazen paviljoen, dat onlangs is overgenomen door Dignita. In deze oase midden in het centrum begonnen ervaren horecaman Jorrit Looijenga (32) en maatschappelijk werkster Toos Heemskerk (52) de tweede vestiging van hun brunchzaak, die ook een sociale functie heeft.

Dignita is onderdeel van de stichting Not For Sale. Mensen uit kwetsbare groepen kunnen via Dignita een traject volgen om terug te keren op de arbeidsmarkt. Als onderdeel van dit traject werken ze in het restaurant.

Verbintenis
De verbintenis is sterk, want alle winst uit de horeca stroomt terug in de stichting. Vanwege deze betrokken houding vroeg de Protestantse Diaconie hen om de Hoftuin uit te baten. Looijenga: "Maar we lopen daar niet mee te koop. We willen mensen gewoon lekker eten geven."

Voor Dignita staat vers, ethisch en lokaal eten voorop. Ze maken alles from scratch: zelfs het brood bakken ze zelf. Dignita Hoftuin focust op de brunch: van Amerikaanse pannenkoeken met gezouten karamel (€10) tot beignets van kikkererwten en courgette (€12). Naast een kopje koffie (€2), serveert Dignita verse smoothies zoals de Raspberry Beets, met onder andere bietenwortel en chiazaad (€4).

Iedereen welkom
Drink je een verse muntthee op het grote terras, dan is deze echt vers: alle kruiden komen uit de moestuin naast het gebouw. Het interieur is rustig, zodat de groene omgeving de hoofdrol krijgt.

In de toekomst staat Dignita Hoftuin ook open voor feesten en partijen. In een kinderhoek komen de kinderen aan hun trekken. Heemskerk: "We vinden het belangrijk dat iedereen welkom is."

Lees alle opens van de afgelopen tijd in het archief.

Tips? open@parool.nl

Dignita (tweede vestiging)

Nieuwe Herengracht 18a
ma-zo 9.00-19.00 uur

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over