Republikeinse race lijkt zaak van Romney en Santorum

Misschien wel voor het laatst kruisten gisteren de vier Republikeinse presidentskandidaten de degens in een door CNN uitgezonden tv-debat. Conclusie: het gaat de komende weken tussen Mitt Romney en Rick Santorum.

Redactie
Santorum (links) en Romney gisteravond na afloop van het tv-debat in Mesa, Arizona. Beeld getty
Santorum (links) en Romney gisteravond na afloop van het tv-debat in Mesa, Arizona.Beeld getty

Het debat in Mesa, Arizona, gaf Santorum de kans het beeld te herstellen dat was gerezen uit de vorige confrontaties: dat de race alleen nog maar ging tussen Romney en Newt Gingrich. Santorum slaagde daarin. Hij kreeg aanvallen van Romney te pareren, maar door hun schermutselingen verdwenen de andere twee kandidaten van het voorste plan.

Helpende hand

Belangrijk gespreksonderwerp vormden de 'bail-outs' van de overheid: de mate waarin de staat zich moet inspannen om kapseizende bedrijven overeind te houden. Santorum is daar niet voor, en viel Romney aan vanwege de manier waarop die de afgelopen jaren had geschipperd: de auto-industrie in Detroit hoefde van Romney niet per se te worden gered, maar de financiële sector van Wall Street moest koste wat kost de helpende hand worden gereikt.

Daarop kreeg Santorum onder uit de zak van Ron Paul, de kandidaat die tot nu toe de minste indruk maakte. Paul confronteerde Santorum met een aantal kwesties waarin hij radicaal van mening leek te zijn veranderd. Santorums repliek: 'Mensen, politiek is een teamsport, hè.'

Ziektekosten
Gezondheidszorg was een ander belangrijk punt. Romney kreeg de wind van voren toen het ging over de wetgeving die hij tijdens zijn gouverneurschap had doorgevoerd in de staat Massachusetts. Die zou nogal wat weg hebben van het omstreden ziektekostenverzekeringsplan van Obama, waarvan Republikeinen hebben aangekondigd het te zullen afschaffen zodra die mogelijkheid zich voordoet.

Eensgezindheid was er eigenlijk alleen als Obama ter sprake kwam. Diens buitenlandbeleid kreeg het te verduren: hij zou in gebreke zijn gebleven bij de behandeling van het kernwapenprogramma van Iran en niet besluitvaardig genoeg zijn inzake de Syrië-kwestie.

Peiling
Saillant was daarom ook de peiling van persbureau AP en marktonderzoeker GfK die gisteren werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat Obama het glansrijk zou winnen van elk van de vier Republikeinse kandidaten. Uit dezelfde cijfers blijkt dat Romney en Santorum op dit moment evenveel kans zouden maken op de Republikeinse kandidatuur. Gingrich en Paul blijven in het onderzoek ver achter.

Santorum is, nadat hij twee weken geleden in drie staten tegelijk zegevierde, aan de winnende hand. Peilingen tonen dat meer en meer Republikeinen in de VS zich achter hem scharen. Daarom zijn de voorverkiezingen in Arizona voor Romney cruciaal. Volgende week maken de Republikeinen er uit wie het namens hen later dit jaar mag opnemen tegen Barack Obama, in de enige race die er werkelijk toe doet: die naar het Witte Huis. Ook in de staat Michigan, Romneys thuisbasis, wordt gestemd.

Super Tuesday
Die twee uitslagen zullen de toon zetten voor Super Tuesday, over bijna twee weken, als in tien staten tegelijk het Republikeinse kiezerscorps zijn stem uitbrengt.

Of de komende tijd de Republikeinse kiezer zijn stem nog eens kan laten bepalen door een onderling debat, is nog maar zeer de vraag. De confrontatie in Arizona kan de laatste geweest zijn tussen alle vier de kandidaten. Romney, Santorum en Paul bedankten vriendelijk voor een volgend tv-debat in Atlanta, in de staat Georgia.

Meer over