Repetitie voor Spelen te zien op Koreaanse tv

PEKING - De Zuid-Koreaanse tv-zender SBS heeft opnames gemaakt tijdens repetities van de openingscerenomie van de Olympische Spelen en deze uitgezonden.

De voorbereidingen worden tot nog toe met de grootste geheimhouding omgeven. Op de beelden - in Korea tijdens een sportprogramma uitgezonden - zijn onder meer vecht-sportdemonstraties te zien, een bewegende witte zee, een grote wereldbol en door de lucht vliegende historische figuren.

De video van de repetitie was tot gisterochtend op Chinese internetfora te zien, maar in de middag waren de beelden vrijwel niet meer te vinden. De filmploeg heeft de repetities in het streng beveiligde nationale stadion in Peking gemaakt zonder naar binnen te hoeven sluipen, zegt een medewerker van SBS, één van de grootste televisiestations van Zuid-Korea. "Niemand hield ons tegen toen we het stadion maandag binnengingen. De bewaking liet ons door nadat we onze identiteitspasjes hadden laten zien." De ploeg heeft naar eigen zeggen niets stiekem gefilmd.

Zhang Yimou, China's beroemdste filmregisseur (bekend van onder andere Hero, Raise the red lantern en House of flying daggers) is drie jaar bezig geweest met het spektakelstuk, dat vijfduizend jaar Chinese geschiedenis omvat en waaraan naar verluidt tienduizend mensen meedoen.
Alle medewerkers en uitvoerenden moesten schriftelijk beloven er niets over naar buiten te brengen. "Het is zeer teleurstellend dat iemand hier binnenkomt en zomaar één van de meest spannende momenten van de Spelen steelt," aldus Kevan Gosper van het IOC. Het is nog onduidelijk of de zender wordt gestraft.

SBS, dat de televisierechten voor de Spelen moet delen met twee andere zenders in het land, heeft alleen het enthousiasme van Zuid-Koreanen voor de Spelen willen vergroten door de pracht van de openingsceremonie te laten zien, aldus woordvoerder Park Jae-man. Enkele details van de ceremonie waren al eerder uitgelekt, zoals het vuurwerkspektakel. Nog wel geheim is hoe de Olympische vlam wordt ontstoken en wie de laatste fakkeldrager is. (HET PAROOL)

Beelden van de Olmpische openingscerenomie zijn te zien op de Zuid-Koreaanse tv-zender SBS. Foto ANP Beeld
Beelden van de Olmpische openingscerenomie zijn te zien op de Zuid-Koreaanse tv-zender SBS. Foto ANP
Meer over