Update

'Reparatieteams herstellen wegdek in Baba Amr'

Speciale reparatieteams zijn vandaag bezig met het verwijderen van blokkades en het herstellen van het wegdek in de wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA.

AP/ANP/Redactie
Syrische vluchtelingen lopen buiten hun kamp, net aan de grens met Syrië, in Reyhanli, Turkije. Het afgelopen jaar zijn ongeveer 10.000 Syriërs naar het buurland gevlucht. Beeld ap
Syrische vluchtelingen lopen buiten hun kamp, net aan de grens met Syrië, in Reyhanli, Turkije. Het afgelopen jaar zijn ongeveer 10.000 Syriërs naar het buurland gevlucht.Beeld ap

Het Rode Kruis wacht al enige tijd vergeefs op toestemming de wijk binnen te gaan om hulp te bieden aan mensen die er door belegering en strijd in nood zijn.

Baba Amr was een bolwerk van gewapend verzet tegen de regering van president Bashar al-Assad. Regeringsgetrouwe troepen zijn de gehavende wijk donderdag binnengegaan na hevige gevechten en nadat de strijdkrachten Baba Amr meer dan drie weken lang hadden bestookt en belegerd.

China stuurt gezant
China stuurt opnieuw een gezant naar Syrië. Deze zal het regime van president Bashar Assad van het belang van een staakt-het-vuren proberen te overtuigen, maar ook nogmaals duidelijk maken dat China tegen militair ingrijpen in het land is. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken vandaag bekendgemaakt.

De gezant, de voormalige ambassadeur in Syrië Li Huaqing, is dinsdag en woensdag in Syrië. Gisteren riep China al op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Syrië en tot onderhandelingen tussen alle strijdende partijen.

China hield samen met Rusland een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de beëindiging van het geweld in Syrië tegen. De twee landen waren bang dat de resolutie de weg voor gewapend ingrijpen in Syrië vrij zou maken.

Rusland polst Arabieren over Syrië
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gaat 10 maart in Caïro met Arabische collega's over de strijd in Syrië praten. Lavrov heeft dit vandaag in Moskou gezegd na een onderhoud met de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Judeh.

Rusland is een trouwe bondgenoot en wapenleverancier van het regime in Syrië dat al meer dan veertig jaar in handen is van de familie Assad. President Bashar al-Assad, die zijn vader in 2000 opvolgde, kampt sinds maart vorig jaar met massale betogingen, opstanden, een guerrilla en internationale sancties al gevolg van het bloedig neerslaan van protesten. Veel Arabische landen willen dat Rusland zijn invloed gebruikt om Assad verder onder druk te zetten.

De al-Hamidiya-wijk in de onrustige stad Homs. Beeld AFP
De al-Hamidiya-wijk in de onrustige stad Homs.Beeld AFP
Meer over