Reorganisatie Draka Emmen van de baan

Het gedwongen ontslag van 15 werknemers en een reorganisatie van elektriciteitsfabrikant Draka in Emmen zijn van de baan. FNV Metaal sloot daarover maandagmorgen een akkoord met de directie van Draka, meldde vakbondsbestuurder Albert Kuiper.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De leden van de vakbond moeten nog wel instemmen met het akkoord. Maar dat is volgens Kuiper 'een formaliteit'. 'We hebben alles binnengehaald.'

Bijna 200 werknemers legden vorige week het werk een etmaal neer uit protest tegen de dreigende ontslagen en een reorganisatie die dit jaar zou worden doorgevoerd. Draka had geprobeerd via de rechter de staking te voorkomen, maar die oordeelde dat de actie door kon gaan. De vakbond had gedreigd met meer stakingen als de directie vast zou houden aan gedwongen ontslagen.

Volgens FNV Metaal is er volop werk en is er geen enkele noodzaak om banen te schrappen. Wel heeft de bond maandag toegezegd om samen met Draka de mogelijkheden tot bezuinigingen te onderzoeken, zolang die niet ten koste gaan van de werkgelegenheid. 'Door bijvoorbeeld de nachtdiensten te verkorten kan er collectief veel worden bespaard', zegt Kuiper.

Meer over