Update

REM-eiland bereikt eindbestemming

Het REM-eiland wordt geïnstalleerd op de nieuwe thuisbasis. Foto Amaury Miller Beeld
Het REM-eiland wordt geïnstalleerd op de nieuwe thuisbasis. Foto Amaury Miller

Het REM-eiland heeft vrijdag zijn nieuwe Amsterdamse thuisbasis bereikt. 's Ochtends arriveerde het voormalige platform uit de Noordzee bij de Haparandadam, tussen de Minervahaven en de Houthaven. Vervolgens werd het 450 ton wegende, stalen gebouw op 10 meter hoge poten getild.

Dat liet een woordvoerder van De Principaal, onderdeel van woningcorporatie De Key, weten. In het drie verdiepingen tellende platform in het IJ komt onder meer een restaurant.

Het REM-eiland lag de afgelopen tijd in het Groningse Farmsum. Afgelopen zondag vertrok het van daaruit via Delfzijl naar de hoofdstad, waar het maandagochtend vroeg aankwam in de Coenhaven.

De commerciële tv-zender Noordzee gebruikte het REM-eiland in de jaren zestig voor zijn uitzendingen. Het platform lag op zee, in internationale wateren. Op die manier omzeilden de makers de omroepwet, aangezien commerciële televisie in die tijd niet was toegestaan.

Afgelopen week werd bekend dat het architectenbureau Noordwestzes uit Alkmaar al in 2006 een ontwerp had bedacht voor het REM-eiland. Aanvankelijk was dat bedoeld voor de nieuwe Amsterdamse wijk Overhoeks, maar toen het plan werd afgewezen, ging het bureau naar De Principaal. Daar reageerden ze positief op het idee, maar lieten weten er nog niks mee te kunnen.

Twee jaar later kwam Noordwestzes erachter dat De Principaal het REM-eiland had gekocht. Volgens een woordvoerster van de projectontwikkelaar gebeurde dit nadat horecaondernemer Nick van Loon met een compleet plan op de proppen was gekomen. Hij was al in zee gegaan met architectenbureau Concrete en had in overleg met de gemeente een plek op het oog, aldus de zegsvrouw.

Ze zei het te betreuren dat nu een geschil is ontstaan over het auteursrecht op het ontwerp. De Principaal ziet zich echter niet genoodzaakt in te gaan op de claim die Noordwestzes heeft ingediend om erkenning te krijgen voor het idee en materiële onkostenvergoeding. ''Er zijn veel ideeën geweest voor het REM-eiland, het is niet beschermd.'' Het Alkmaarse architectenbureau legt zich hier niet bij neer en beraadt zich op gerechtelijke stappen, aldus directeur en architect Lody Trap. (ANP)

Foto Amaury Miller

Meer over