Rellen in Athene na protestmars tegen regering

In de Griekse hoofdstad Athene is het gisteren tot botsingen gekomen tussen de politie en betogers die demonstreerden tegen de nieuwe regering. Zeker 450 aanhangers van de linkse regeringspartij Syriza gingen boos de straat op omdat ze vinden dat de regering van premier Alexis Tsipras zich niet aan haar verkiezingsbelofte houdt.

redactie
Een brandende auto na de protestmars in Athene Beeld afp
Een brandende auto na de protestmars in AtheneBeeld afp

Van de honderden betogers die meededen aan de protestmars kwamen er na afloop vijftig in botsing met de politie. Ze gooiden met benzinebommen en stenen en staken auto in brand na de mars. Meerdere winkels en bushokjes werden vernield.

De protestmars werd gehouden in aanloop naar een besluit van de Duitse Bondsdag die vandaag voor verlenging van het hulpprogramma voor Griekenland zal stemmen. Voorwaarde is echter dat Griekenland doorgaat met bezuinigen. De Griekse regering heeft daarmee ingestemd.

Tsipras won in januari de verkiezingen met zijn partij Syriza nadat hij beloofde een eind te maken aan de strenge bezuinigingen. Dat de premier dit nu niet na lijkt te komen, is bij veel aanhangers in het verkeerde keelgat geschoten.

Meer over