'Relatie werkgever en vakbond verslechterd'

De verstandhouding tussen werkgevers en vakbonden is minder goed dan een jaar geleden. Dat stelt de AWVN dinsdag. Volgens de werkgeversvereniging staan de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden onder zware druk door de economische crisis.

redactie

De AWVN ondervroeg de eigen achterban voor het laatst eind 2011 over de relatie met de vakbonden. De bedrijven spreken inmiddels van een duidelijke verslechtering.

Volgens de AWVN is de vraag hoe bedrijven het best uit de crisis kunnen komen een gezamenlijk belang van werkgevers en werknemers. Om die vraag te beantwoorden, is volgens de organisatie een goede verstandhouding tussen werkgever en vakbond nodig. 'De relatie bepaalt vaak het resultaat van de onderhandelingen', aldus de AWVN.

Opvallend is dat werkgevers juist wel erg positief oordelen over de verhouding met de eigen werknemers. 'Dat toont aan dat er een grote bereidheid is tussen werkgevers en hun medewerkers om samen vooruit te komen', aldus AWVN-directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen.

De AWVN roept vakbonden op mee te denken over 'creatief loonbeleid'. 'In veel cao-onderhandelingen gaat het om minder in plaats van om meer. Daar kun je dramatisch over doen, maar liever zien we creatieve uitruilen tussen bijvoorbeeld vrije dagen en geld. Daar zijn oplossingen mogelijk die goed zijn voor de koopkracht van werknemers en voor het bedrijf', aldus Van der Steen.

Meer over