Rel Mitterrand splijt socialisten

Frédéric Mitterrand is een neef van wijlen president François Mitterrand. Zijn vader Robert was een broer van de latere president. Foto EPA Beeld
Frédéric Mitterrand is een neef van wijlen president François Mitterrand. Zijn vader Robert was een broer van de latere president. Foto EPA

PARIJS - De polemiek rond Frankrijks minister van Cultuur Frédéric Mitterrand heeft de verdeeldheid binnen de linkse oppositie verder aangewakkerd. Mitterrand, in opspraak wegens zijn homoseksuele activiteiten in Azië, zei donderdag dat 'wraak' het motief is van 'sommige socialisten' om hem aan te vallen.

Dit omdat Mitterrand geldt als een 'linkse trofee' binnen de overwegend conservatieve regering. ''Veel socialisten hebben mij nooit vergeven dat ik deel uitmaak van een volgens hen rechtse regering,'' zei de minister donderdag in het journaal van het eerste Franse tv-net.

Die 'rancune' sprak volgens Mitterrand uit de kritiek van de woordvoerder van de Socialistische Partij, Benoît Hamon, die de 'walging' deelde van de extreemrechtse politica Marine Le Pen. Zij las deze week in een discussieprogramma stukken voor uit Mitterrands boek uit 2005 La mauvaise vie.

Mitterrand had het vurig opgenomen voor de in Zwitserland gearresteerde Roman Polanski, hetgeen hem op veel kritiek kwam te staan.

De burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, laakte het 'populistische offensief' tegen minister Mitterrand. Ook Delanoë is homoseksueel. Andere socialisten zien beschaamd aan dat hun partij de indruk wekt gemene zaak te maken met rechtse fatsoensrakkers, vooral wanneer die afkomstig zijn van het Front National.

Inderdaad ontstond donderdag de opmerkelijke situatie dat linkse politici Mitterrand aanvielen wegens 'walgelijk gedrag', volgens Manuel Valls, die de Parti Socialiste wil leiden, terwijl rechts sussende geluiden liet horen.

Frédéric Mitterrand is een neef van wijlen president François Mitterrand. Zijn vader Robert was een broer van de latere president.

De 62-jarige 'dandy', schrijven Franse kranten, was, voor hij minister werd, vooral bekend als de presentator van culturele programma's op radio en televisie. De cinema en de literatuur hebben zijn voorliefde. Hij wordt veel, en goedmoedig, bespot, vanwege zijn nasale stemgeluid, sober-chique kleding en de intieme sfeer die hij in de studio tracht te scheppen.

Frédéric Mitterrand, die lang een 'arty' bioscoop heeft beheerd in Parijs, heeft nooit behoord tot het linkse establishment. Toch beschouwden veel socialisten het als 'verraad' toen iemand met die naam in juni toetrad tot de regering van de verafschuwde Nicolas Sarkozy. Hij gold als minstens zo'n mooie prijs als Bernard Kouchner, die ook lang gold als links maar toch door Sarkozy werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.

Mitterrand zei met president Nicolas Sarkozy over de kwestie te hebben gesproken, 'die zijn vertrouwen in mij bevestigde'. Mitterrand zei dat hij 'een fout, maar geen misdaad' had begaan door voor seks met mannen te betalen.

Hij ontkende met klem, tijdens een gespannen gesprek met de journaalpresentatrice, dat hij betaalde seks had gehad met minderjarigen in Thailand en elders.

De minister herinnerde eraan dat zijn boek bij verschijning goed was ontvangen door de kritiek. ''Het is geen complete autobiografie, al lijkt het daarin beschreven leven veel op het mijne,'' aldus Mitterrand. Hij kwam pas op latere leeftijd uit de kast en zei in het journaal geëmotioneerd: ''Ik denk aan mijn eer, aan mijn familie, aan mijn kinderen, het grijpt me allemaal erg aan.''

Mitterrand stelde vast dat hij 'met te veel emotie' had gereageerd op de arrestatie van Roman Polanski, wegens een oude verkrachtingszaak. ''Maar een minister van Cultuur houdt zich bezig met artiesten en laat hen niet in de steek.''

De journaliste vroeg Mitterrand hoe hij zou reageren als de regering een wetsvoorstel indient tegen sekstoerisme in verre landen. De minister was duidelijk in zijn wiek geschoten, maar zei: ''Ik ben absoluut tegen sekstoerisme en tegen pedofilie, waaraan ik me nooit en te nimmer heb bezondigd.'' (RENÉ TER STEEGE)

undefined

Meer over