Rekenkamer: openheid EU-lidstaten over besteding geld

De Algemene Rekenkamer wil dat elke lidstaat verplicht laat zien hoe geld van de Europese Unie in eigen land beheerd en besteed wordt. Nu bestaat daarover nog steeds te veel onduidelijkheid en is moeilijk vast te stellen of het geld rechtmatig besteed wordt, aldus de Rekenkamer in een vandaag gepubliceerd rapport.

ANP/Redactie
Minister Jan Kees de Jager. Beeld ANP
Minister Jan Kees de Jager.Beeld ANP

De Rekenkamer kijkt jaarlijks naar de financiële huishouding van de Europese Unie. Er bestaan al langer zorgen over de verantwoording van de uitgaven, met name landbouwsubsidies.

Lidstaten en Europese Commissie beheren samen zo'n 100 miljard euro. Alleen Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden laten op vrijwillige basis zien wat er met het hen toebedeelde geld gebeurt.

De Rekenkamer roept minister Jan Kees de Jager (Financiën) op bij zijn Europese collega's een verplichte verklaring van elke lidstaat af te dwingen. 'Zeker in tijden van financiële crisis is het van belang dat lidstaten politieke verantwoordelijkheid nemen voor een juiste besteding van EU-gelden', aldus de Rekenkamer.

Meer over