'Regisseur afwezig op première eigen musical na #metoo'

Als gevolg van #metoo is regisseur Ruut Weissman 5 november niet aanwezig bij de première van zijn eigen musical Fiddler on the Roof in het DeLaMar Theater.

Het Parool
Regisseur Ruut Weissman tijdens de presentatie van de musical. Beeld anp
Regisseur Ruut Weissman tijdens de presentatie van de musical.Beeld anp

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Theatermakers riepen op de première van de musical te boycotten nadat Weissman was beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Daarop hebben producent de Theateralliantie en Weissman afgesproken dat de regisseur niet aanwezig zal zijn bij de première. Hij maakt de voorstelling wel af, maar is op 2 november voor het laatst aanwezig.

De regisseur kwam in 2015 in opspraak nadat hij was beschuldigd van relaties met studentes van de Amsterdamse Theaterschool, waar hij als artistiek leider aan verbonden was. Toen in de nasleep van #metoo acteur Jappe Claes - in 2015 docent aan de Theaterschool - onlangs op non-actief werd gezet bij Het Nationale Theater vanwege grensoverschrijdend seksueel gedrag werd ook Weissman opnieuw onderwerp van discussie.

#ikweiger
Bij de actie #ikweiger vorige week op Facebook riepen artiesten als Karin Bloemen, Lone van Roosendaal en scriptschrijver Dick van den Heuvel collega's op om uit protest niet naar de première te komen zolang Weissman daarbij is betrokken.

Edwin van Balken, directeur van de Theateralliantie, liet de Volkskrant weten op sociale media niet in discussie te gaan over de zaak, maar dat de producent het ook niet verstandig vindt dat Weissman bij de première aanwezig is. 'Het moet om de voorstelling zelf gaan, en niet om de persoon Ruut Weissman. De Theateralliantie en gedelegeerd producent Stage Entertainment zijn sterk gekant tegen welke vorm van seksuele intimidatie dan ook, laat dat duidelijk zijn.'

#Metoo
Talloze vrouwen deelden met de hashtag #metoo hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag, na de beschuldigingen aan het adres van Hollywoodproducer Harvey Weinstein over zijn seksueel intimiderende gedrag ten aanzien van actrices.

Meer over