Regering Japan overwoog evacuatie Tokyo na kernramp

De Japanse regering heeft vorig jaar vlak na de aardbeving en tsunami op 11 maart overwogen over te gaan tot de evacuatie van Tokyo. Dat gebeurde toen de ernst van de nucleaire ramp bij de kerncentrale in Fukushima niet kon worden vastgesteld.

Redactie
Tokyo © Thinkstock Beeld
Tokyo © Thinkstock

Dat schrijft de New York Times op basis van een later deze week verschijnend rapport van een nieuwe stichting voor de wederopbouw in Japan. Volgens de onderzoekers is Japan op het nippertje ontsnapt aan het slechtst denkbare scenario, waarbij een kettingreactie van meltdowns de uitschakeling zou hebben veroorzaakt van verschillende kerncentrales. Daarna zou de ontruiming van Tokyo, 250 km ten zuiden van de getroffen centrale, alleen nog een kwestie zijn geweest van tijd.

Catastrofe
In het onderzoek worden scherpe conclusies getrokken over het toenmalige kabinet en premier Naoto Kan. Ze zouden, om paniek onder de bevolking te voorkomen, de werkelijke gevaren van de ramp voor zichzelf hebben gehouden. Ook bondgenoten als de Verenigde Staten werden aanvankelijk in het ongewisse gelaten over de ware omvang van de catastrofe. Pas op 22 maart werd besloten tot een dagelijkse uitwisseling van informatie.

Uit de rapportage blijkt dat de allergrootste problemen voortkwamen uit een fundamenteel gebrek aan vertrouwen tussen de hoofdrolspelers: de premier, de directie van Tepco (eigenaar van de centrale in Fukushima) en de hoogst verantwoordelijke bij de getroffen centrale. De conflicten veroorzaakten in de dagen na de ramp een stroom van tegenstrijdige berichten.

Vertrouwelijke documenten
Het onderzoek is uitgevoerd door een team van dertig hoogleraren, juristen, intellectuelen en journalisten. Het nam ruim zes maanden in beslag. De onderzoekers hadden verregaande bevoegdheden en spraken ruim driehonderd betrokkenen, onder wie de (voormalige) verantwoordelijken voor het nucleaire beleid, topambtenaren en oud-premier Kan. Ze kregen bovendien inzage in tal van vertrouwelijke documenten.

Meer over