Reeks onderwereldmoorden stelt politie voor probleem

De liquidatie van een dertigjarige Amsterdammer in de Conradstraat, gisternacht, stelt de recherche opnieuw voor capaciteitsproblemen.

Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

De politie kon de onderzoeken naar de reeks eerdere liquidaties maar met grote moeite bolwerken en heeft in moordonderzoeken hulp moeten inroepen van eenheden uit de rest van het land. Rechercheurs mochten al geen overuren meer maken.

Het slachtoffer zat gisternacht even voor twee uur in een auto op een parkeerplaatsje toen getuigen verscheidene schoten hoorden. De man overleed ter plaatse. Hij was geen bekende van de Amsterdamse politie.

De waarschijnlijke vluchtauto van de dader(s), een grijze Volkswagen Golf met Duitse kentekenplaten, brandde kort na de schietpartij geheel uit op de Flevoparkweg - de professionele methode om sporen te vernietigen.

Duistere ontmoetingen
In de Conradstraat zijn behalve de auto van het slachtoffer ook andere auto's door kogels geraakt. Omwonenden hebben een serie schoten gehoord - al verschillen hun waarnemingen van het precieze aantal.

Het parkeerplaatsje aan het begin van de Conradstraat (gezien vanuit de binnenstad) wordt volgens een buurtbewoner geregeld gebruikt voor 'duistere ontmoetingen'.

'Het was hier het afgelopen jaar al vaker onrustig. Auto's rijden af en aan en ik zag een paar weken geleden steeds mensen aankomen in de ene auto en gelijk weer wegrijden in een andere.'

Dit kalenderjaar moest de Amsterdamse recherche na vijf onderwereldmoorden een zogeheten Team Grootschalige Opsporing formeren. Het gaat om de moorden op Aytas Göraler (4 januari in de Slauerhoffstraat in Slotermeer); Tarik el Idrissi (31 januari in de Den Helderstraat in Noord); Mohammed el Mayouri (22 maart op de Karperweg in Zuid); Rucienne Caupain (24 maart op de Nieuwlandhof in Zuidoost) en Gwenette Martha (22 mei op de Amsterdamseweg net over de stadsgrens in Amstelveen).

Drukte
Daarnaast loopt bijvoorbeeld nog onderzoek naar de liquidaties in de Staatsliedenbuurt in december 2012 en in de 'cold case' rond de moord op een man wiens lichaam in 2011 was gedumpt in de Weespertrekvaart.

Het onderzoek naar de moord op El Idrissi is overgenomen door een team van de politie Haaglanden, de zaak rond Caupain doet een team uit Oost-Nederland. De liquidatie van dit weekeind doet Amsterdam weer zelf.

Omdat in het parkje achter de parkeerplaats aan de Conradstraat ook 's nachts geregeld nog jongeren rondhangen - zeker in de ramadan -, roept de recherche ook hen op zich te melden als ze iets relevants hebben gezien of gehoord.

Meer over