Reddingswerkers: Reanimatie prins Friso niet geschaad door lege accu's

De reanimatie van prins Friso op 17 februari is niet belemmerd door het opraken van een batterij in de apparatuur van de reddingswerkers. Dit hebben zij maandag in Oostenrijkse media beklemtoond.

ANP/ Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

De reddingswerkers reageerden op meldingen van de Duitse krant Bild die vandaag schreef dat er 'pech was in de reddingshelikopter'. De betrokken berger Matthias Marxgut beschreef de reddingsactie als uitstekend en beroepsmatig en bestreed de zorgelijke versie van Bild van de evacuatie van de prins. De krant schetste een beeld van uitvallende accu's van apparatuur die het hart van de prins op gang moesten brengen.

De accu was volgens Marxgut inderdaad snel leeg en moest worden vervangen, volgens sommige media al na 9 minuten. In de versie van Bild herhaalde het euvel zich en deed de reserve-accu het na een kwartier ook niet meer. Dat bestrijden de bergers uit de deelstaat Vorarlberg, in het uiterste westen van Oostenrijk. De reddinsgactie was 'extreem snel en van een professioneel niveau dat boven het gemiddelde ligt', aldus Marxgut.

De vervanging van de accu van de reanimatie-apparatuur heeft de reddingsactie of behandeling niet belemmerd. Alleen in Vorarlberg heeft de arts van het traumateam een dergelijk apparaat tot zijn beschikking en dat vormt een aanvulling, aldus Marxgut. Het is eigendom van het team en dat controleert de werking elke maand. Geen enkele partij heeft schriftelijk op vervanging van de accu aangedrongen, zoals in Bild werd gemeld.

Meer over