Update

Recordaantal toeristen bezocht Nederland

Ongeveer 11,3 miljoen toeristen hebben het afgelopen jaar een bezoek aan ons land gebracht en dat is een record. Vergeleken met een jaar eerder trok Nederland ruim 3 procent meer bezoekers uit het buitenland, maakte het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) vandaag bekend.

ANP/Redactie
Een rijtuig voor toeristen in Amsterdam. Beeld ap
Een rijtuig voor toeristen in Amsterdam.Beeld ap

De organisatie verwacht dit jaar nog meer toeristen. 'Nederland profiteert ervan dat Duitsers en Belgen in economisch onzekere tijden dichter bij huis blijven', zegt algemeen directeur Jos Vranken van het NBTC. Bovendien maakt de relatief zwakkere euro Nederland aantrekkelijker en groeit de reizigersstroom uit de opkomende landen nog steeds.

De bijna 400.000 meer bezoekers die hier het afgelopen jaar verbleven, brachten 160 miljoen euro extra in het laatje op een totaal van 4,5 miljard euro. Er kwamen vooral meer Duitsers en Belgen, maar ook Amerikanen wisten Nederland beter te vinden. 'Uit landen waar de economische crisis het hardst heeft toegeslagen, zoals Italië en Spanje, was er een daling van het aantal bezoekers. Ook bezochten minder Britten en Japanners ons land.'

Met de 3 procent groei in 2011 zit Nederland op het Europese gemiddelde in de branche. 'Als we kijken naar de ons omringende landen, doet alleen Duitsland het iets beter', weet Vranken.

Meer hotelovernachtingen
Nederlandse hotels werden in 2011 drukker bezocht dan in 2010. In de eerste 10 maanden van het jaar steeg het aantal hotelgasten met 2,5 procent tot bijna 30 miljoen. Van vijf grote steden ontvingen Utrecht, Rotterdam en Maastricht meer gasten. Het aantal hotelovernachters in Amsterdam en Den Haag bleef in die periode gelijk.

De groei in januari tot oktober 2011 was minder groot dan in deze periode in 2010. Toen waren er in Nederland nog 7 procent meer hotelovernachtingen dan in de eerste tien maanden van 2009. Dit blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door ANP en Sargasso.nl.

Meer over