Record Store Day in Amsterdam: Met een lijstje langs de zaken

Zaterdag 16 april is weer het jaarlijkse feest van de platenzaak: Record Store Day. Het Parool doet verslag vanuit de Amsterdamse platenzaken.

Door platenbakken struinen in Concerto. Beeld anp
Door platenbakken struinen in Concerto.Beeld anp

Bij Recordfriend in de Sint Antoniebreestraat hebben ze tien procent korting op alles zaterdag. Gerrit Hazen: "Het is een stuk drukker dan normaal op zo'n dag. We hebben in een week vier keer meer platen binnen dan normaal. En zondag verwacht ik dat het ook nog wel doorloopt".

Gerrit Hazen van Recordfriend Beeld Het Parool
Gerrit Hazen van RecordfriendBeeld Het Parool

Everaldo Pechler (44) is van de Paradiso Vinyl Club en heeft een lijst bij zich van wat hij eventueel wel wil kopen. "Alleen sommige platen kosten honderd euro, dus om ze nou allemaal te halen is ook zo wat. Nou, dan heb ik ze gezien. Dat is ook leuk."

Zijn collega Jurry Oortwijn (27) heeft de plaat van de nog niet zo bekende Kevin Morby gekocht. "Heel tof," zegt Oortwijn. "Op 8 mei staat ie in Paradiso noord. Een aanrader wat mij betreft."

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

In Velvet treedt in het begin van de middag El Pino & The Volunteers op.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Wanneer je als journalist verslag moet doen van Record Store Day is het lastig om niets te kopen. Maxime Smit ging voor de bijl en kocht twee platen.

"De Bonoboplaat vind ik al heel lang mooi, maar ik heb 'm alleen digitaal. Ik denk dat ie mooi zal klinken als plaat. Die daarachter van Johnny Cash in de San Quentin-gevangenis is een cadeautje. "

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Op je weg naar het buitenland even via een platenzaak? Dan is het de vraag of de platen mee mogen in het vliegtuig. David M. checkte het bij KLM.

Gedurende dag vinden op verschillende plekken in Amsterdam optredens plaats. In Concerto beet Tiny Legs Tim het spits af.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Annemieke Schollaardt, radio-dj bij 3FM, is op de Rozengracht bij platenzaak Velvet. Daar te zien: Bewilder.

null Beeld Annemieke Schollaardt/Instagram
Beeld Annemieke Schollaardt/Instagram

Jorn van der Linde van Concerto zegt dat sommige platen hard gaan vandaag: "Madonna met Like A Virgin, Herman Brood met het album Shpritsz en een dubbel LP van Van Kooten en de Bie."

Vanochtend vroeg stonden om half 7 al mensen in de rijd voor de deur. Concerto ging om 8.00 uur open. Het is druk, maar niet hysterisch.

Record Store Day is een wereldwijd initiatief. Bij Rombaux in het Belgische Brugge proberen ze er een memorabele dag van te maken.

Alyssa van Steenis (21) baalt, want ze kwam voor een single van The Doors (Live in Paris), die speciaal is uitgegeven voor vandaag. De single was al uitverkocht.

"Ik was al bij recordfriend. Daar hadden ze er drie, maar die waren al weg. Hier hadden ze er acht, maar ook die zijn weg. Maar we hebben alsnog veel gekocht: iets anders van The Doors, Motörhead en we gaan ze naar de platenbeurs in Utrecht."

Ties Adolfs (25) en Arjen Cupido (25) zijn in de ochtend naar platenzaak Concerto gekomen. Ze moeten zaterdagmiddag nog sporten.

"Ik neem deze plaat van Linkin Park, denk ik," zegt Adolfs. "Het is hun eerste: Hybrid Theory. Dat is voor mij echt jeugdsentiment. Achterin de auto naar Frankrijk en dan op je discman luisteren en bij elke hobbel sloeg ie over."

Concerto Beeld Het Parool
ConcertoBeeld Het Parool

In platenzaken over de hele wereld is het zaterdag Record Store Day. De dag is bedoeld om wereldwijd de onafhankelijke platenwinkel in het zonnetje te zetten, maar is ook een ode aan de langspeelplaat. Volgens de organisatie doen er meer dan 2000 zaken aan mee, waaronder bijna honderd in Nederland.

Veel artiesten geven op de onafhankelijke winkelvloeren door het hele land optredens, zoals Paul de Munnik, The Cool Quest, Danny Vera, Spinvis, Kypski, Ellen ten Damme, Lakshmi, Bettie Serveert en Niels Geusebroek.
Internationaal staan onder meer Iggy Pop, Dave Grohl en Ozzy Osbourne op het programma.

Kijken:

Amber Arcades
Bekende muziekblogs pikten haar al op en ook Britse festivals hebben haar al voor deze zomer geboekt: Amber Arcades, oftewel de Utrechtse Annelotte de Graaf. Gelukkig is ze ook zeker Nederland nog niet vergeten. Wie haar zaterdag gaat zien, kan alvast een sneak preview krijgen van haar te verschijnen album in juni. En dat gaat een hele fijne worden.
Concerto, Utrechtsestraat 52-60 - 13.00 uur

Thijs Boontjes Dans- en Showorkest
Alhoewel de naam anders doet vermoeden, maakt Thijs Boontjes met zijn band ouderwetse funky rock, gezongen in het Nederlands. Ga hem zien in Velvet Music voordat je hem straks op elk Nederlands festival tegenkomt.
Velvelt Music, Rozengracht 40 - 15.00 uur

Daniel Docherty
Je kunt je dagje slenteren van platenzaak naar platenzaak niet beter afsluiten dan bij Daniel Docherty. De teksten van de jonge Schot zijn prachtig; zijn gitaarspel virtuoos. Denk aan de folkmuziek van Ben Howard, maar dan met fascinerende gitaarsolo's. Gegarandeerd kippenvel op de zaterdagmiddag.
Concerto, Utrechtsestraat 52-60 - 17.00 uur

Max Meser
Het was vier jaar geleden voor het eerst dat Max Meser tijdens Record Store Day zijn Nederlandse debuut maakte. De uitnodiging van Jan van Dorsten, eigenaar van Record Palace, zorgde ervoor dat Meser nooit meer Nederland verliet. Talloze shows later verscheen begin deze maand zijn debuutalbum, waarmee de 23-jarige bewijst dat de sixties nog meer dan levend zijn.
Record Palace, Weteringschans 33 - 17.30 uur

Kopen:

Creedence Clearwater Revival - 1969 Box Set
1969 was het jaar dat Creedence Clearwater Revival maar liefst drie platen uitbracht. En die bleken allemaal ook nog eens vol hits te staan. De platen zijn nu gebundeld in een unieke box, met ook nog drie b-kantjes, een poster, een concertkaartje van toen en een fotoboek.

Eefje de Visser - De Koek LP
Huh, was deze inmiddels klassieke debuutplaat van Eefje de Visser nog niet op vinyl verkrijgbaar? Blijkbaar niet. Kopen dus, want die mag uiteraard niet ontbreken in je platenkast. Ze is bovendien ook nog de ambassadeur van Record Store Day dit jaar, waarbij ze in maar liefst negen platenzaken een instore-optreden verzorgt.

David Bowie - The Man Who Sold the World
Waarschijnlijk de meest gewilde plaat op Record Store Day is deze unieke uitgave van David Bowies The Man Who Sold The World uit 1970, met de originele Duitse cover. Mocht je deze niet meer kunnen krijgen, dan zijn er deze zaterdag nog twee bijzondere uitgaves van Bowie te koop.

De Amsterdamse platenzaken in de kaart hieronder doen zaterdag mee aan Record Store Day. Paroolverslaggever Maxime Smit is de hele dag in de stad om verslag te doen.

undefined

Meer over