update

Record bezoekers op Bevrijdingsfestivals

Door het mooie weer en de vrije dag hebben veel mensen een van de veertien bevrijdingsfestivals bezocht.

ANP en bewerkt door redactie
Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in Zwolle Beeld anp
Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in ZwolleBeeld anp

Volgens de organisatie is in de loop van de avond het recordaantal van een miljoen bezoekers bereikt op alle veertien locaties samen. Noemenswaardige incidenten zijn niet gemeld.

Het was bovendien de zonnigste Bevrijdingsdag ooit met 14 uur en twintig minuten zon. Het vorige record stond op precies 14 uur zon. Dat was op Bevrijdingsdag in 2000. Het vorige record voor de bevrijdingsfestivals stond op 950.000 bezoekers, enkele jaren geleden.

Op de Bevrijdingsfestivals in Rotterdam, Roermond en Utrecht was het zo druk dat het één persoon erin, één eruit was. Daardoor stonden er lange rijen. Het samenvallen van Bevrijdingsdag met Hemelvaartsdag en het zomerse weer hebben gezorgd voor de drukste Bevrijdingsdag op de weg in zeker zes jaar. Sinds 2010 zag de VerkeersInformatieDienst (VID) op 5 mei niet zoveel files. Ook in de treinen was het druk donderdag.

Pontonbrug
In Amsterdam maakten duizenden mensen gebruik van de mogelijkheid om over het IJ te wandelen. Tussen het centrum en Amsterdam-Noord was de pontonbrug nagebouwd die in 1945 een tijdelijke vaste verbinding vormde. De pontonveren voeren toen niet, uit brandstofgebrek. Op zes punten op de pontonbrug vertelden kinderen de verhalen na van mensen die in 1945 de 'echte' pontonbrug meemaakten.

De dag werd afgesloten op de Amstel bij theater Carré met het 5 mei-concert. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte waren erbij. Dit jaar stonden Ali B, Paul de Munnik en Hadewych Minis als solist op het podium, evenals de cast van de musical De Tweeling. Zij werden begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest, onder leiding van Markus Stenz.

Bekijk ook onze fotoserie Nederland viert vrijheid.

Meer over