Reclameherrie wordt aangepakt

null Beeld

DEN HAAG - Het lawaai van reclamespotjes wordt binnenkort aangepakt. Een werkgroep binnen de EBU, een samenwerkingsverband van publieke omroepen in Europa, is bezig met het opstellen van een gezamenlijke geluidsnorm. Ook commerciële zenders in Nederland, zoals RTL en SBS, willen zich aan de nieuwe afspraken gaan houden.

Het indringende geluid van commercials, trailers en jingles is al sinds jaar en dag een bron van irritatie voor veel kijkers. Veel mensen grijpen meteen naar de afstandsbediening zodra de reclameblokken beginnen. Volgens Richard van Everdingen, die zitting heeft in de speciale 'luidheidscommisie' van de EBU, gaat de nieuwe norm binnen enkele maanden van kracht.

De VEA, de overkoepelende vereniging van reclamebureaus, wijst erop dat er vooral kwaliteitsverschillen zijn tussen de apparatuur waarmee omroepen en reclamemakers werken. Verschil in volume tussen programma's en spotjes is er volgens hem niet of nauwelijks. ''Er is vaak sprake van oorbedrog'', concludeert directeur Frans Blanchard. (GPD)

Meer over