Rechtszaak tegen Plasterk pas in 2014 voor rechter

De rechtszaak die de coalitie Burgers tegen Plasterk heeft aangespannen tegen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), wordt op zijn vroegst pas volgend jaar behandeld in de rechtszaal. Tot die tijd wisselen de partijen alleen schriftelijk standpunten uit. Dat heeft Daphne van der Kroft van het advocatenkantoor Bureau Brandeis vandaag gezegd.

redactie
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) Beeld ANP
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken)Beeld ANP

De coalitie, die onder meer bestaat uit journalistenvakbond NVJ, de Vereniging van Strafrechtadvocaten en internetjournalist Brenno de Winter, heeft Plasterk voor de rechter gedaagd vanwege de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Ze eist dat de Staat stopt met het gebruiken van gegevens die niet in overeenstemming met de Nederlandse wet zijn verkregen. Plasterk moet ook duidelijk maken wie er getroffen is door de praktijken van de NSA en hoe de gegevensuitwisseling met de inlichtingendienst AIVD eruitziet.

In een reactie zei Plasterk vorige maand dat hij wil afwachten of 'dit allemaal ontvankelijk wordt verklaard'. 'Ik heb een rotsvast vertrouwen dat onze inlichtingendiensten zich aan de wettelijke kaders houden.'

Meer over