Rechtszaak tegen Mladic begint op 14 mei

De rechtszaak tegen de van oorlogsmisdaden verdachte oud-generaal Ratko Mladic zal op 14 mei gaan beginnen. Dat maakte het Joegoslavië-Tribunaal vandaag bekend.

ANP/Redactie
Ratko Mladic in het Joegoslavië-Tribunaal, vorig jaar juni. Beeld REUTERS
Ratko Mladic in het Joegoslavië-Tribunaal, vorig jaar juni.Beeld REUTERS

Het tribunaal had eerder gepland om eind maart al te beginnen met de zaak, maar stelde dat uit om de aanklagers en de verdediging meer voorbereidingstijd te geven. De verdediging wilde eigenlijk pas in oktober beginnen aan de inhoudelijke behandeling. De rechters vonden echter dat die voldoende tijd heeft om zich klaar te maken voor de juridische strijd.

De aanklagers willen hun zaak hard maken met behulp van 410 getuigen, van wie er 158 in de rechtszaal hun verhaal zullen doen. Daarnaast hebben ze bijna 28.000 bewijsstukken verzameld, die tijdens de zaak zullen worden besproken. In totaal denken de aanklagers 200 uur nodig te hebben om hun verhaal uit de doeken te doen.

De zittingen zullen in de ochtend plaatsvinden. De rechters besloten daartoe om de verdediging tegemoet te komen. De advocaten van Mladic maken zich zorgen over zijn gezondheid. De rechters stellen dat het zittingsschema daarvoor niet hoef te worden aangepast, maar voldoen toch aan het verzoek.

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. Mladic werd vorig jaar in Servië opgepakt. Dat was 16 jaar nadat hij door het tribunaal was aangeklaagd.

Meer over