Rechter verbiedt administratiekosten boete

De overheid mag bij geldboetes geen administratiekosten in rekening brengen. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam van afgelopen week.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De rechtszaak was aangespannen door Bernd van der Meulen, hoogleraar Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit. Hij had een boete van 99 euro voor een snelheidsovertreding gekregen. Die betaalde hij, maar hij tekende bezwaar aan tegen de 6 euro aan administratiekosten. Die zaak heeft hij nu dus gewonnen.

Mensen die een straf krijgen, hoeven niet te betalen voor de uitvoering daarvan. 'De wetgever heeft nu voor de sanctie geldboetes een uitzondering gemaakt op de grond dat die bijdrage bescheiden is en de incasso ervan niet veel kosten met zich meebrengt', aldus de rechtbank, die vindt dat een dergelijke uitzondering onterecht is.

Het ministerie van Justitie kon nog niet reageren op de uitspraak, die vrijdag bij het departement binnenkwam.

'We bestuderen de uitspraak', aldus een woordvoerder. Van der Meulen verwacht dat justitie in hoger beroep gaat. 'Ze moeten wel, gezien de belangen.' Mocht de uitspraak blijven staan, dan denkt hij dat mensen die een boete met administratiekosten hebben gekregen, die kosten kunnen terugeisen. Dat geldt voor de periode van juli 2009, toen de administratiekosten werden ingevoerd, tot nu.

Vorig jaar werden ruim 900.000 snelheidsovertredingen beboet.

Meer over