Rechter: Knox gaf huisgenote fatale steek in de nek

Amanda Knox heeft haar huisgenote Meredith Kercher niet tijdens een uit de hand gelopen seksspelletje vermoord, zoals eerder is geconcludeerd door een rechtbank in Perugia. De Amerikaanse heeft Kercher een fatale messteek in de nek gegeven omdat ze een hekel aan haar had. Dat schrijft de Italiaanse rechter in de onderbouwing van zijn vonnis eerder dit jaar, waarin Knox en haar ex-vriend Raffeale Sollicito schuldig zijn bevonden.

Sacha Kester
Amanda Knox tijdens het hoger beroep in Perugia, in 2011. Beeld epa
Amanda Knox tijdens het hoger beroep in Perugia, in 2011.Beeld epa

In 2007 werd de 21-jarige Britse studente Meredith Kercher in het Italiaanse Perugia halfnaakt in een plas bloed gevonden in het huis dat ze met Knox deelde. Knox veranderde haar verklaring een paar keer, en beschuldigde haar baas en barman Patrick Lumumba van de moord. Vijf dagen later werd ze samen met haar toenmalige vriendje gearresteerd.

In 2009 werden Knox en Sollecito schuldig bevonden. In 2011 werd het stel in hoger beroep vrijgesproken, maar nadat de Italiaanse Hoge Raad in cassatie besloot dat het vonnis niet deugde en de zaak moest worden overgedaan, werden zij in 2014 opnieuw schuldig bevonden.

Niet alleen gehandeld
Italiaanse rechters moeten de motivering toelichten die aan hun uitspraken ten grondslag ligt en deze week werd een 337 pagina's dik document met de onderbouwing van het vonnis vrijgegeven. Hierin staat dat Rudy Hermann Guede, een drugshandelaar die in 2008 al voor de moord op Kercher is veroordeeld en op dit moment zijn straf van 16 jaar uitzit, volgens de rechter niet alleen heeft gehandeld.

De Britse Meredith Kercher. Beeld ap
De Britse Meredith Kercher.Beeld ap

Het hof zegt dat er voldoende bewijs is dat de twee studentes elkaar niet mochten. Op de fatale avond beschuldigde Kercher haar huisgenote van diefstal. 'Op een gegeven moment kwamen de ontwikkelingen die avond in een stroomversnelling', aldus het verslag van de rechtbank. 'Het Britse meisje werd aangevallen door Amanda Marie Knox, door Raffaele Sollecito die zijn vriendinnetje steunde, en door Rudi Hermann Guede, waarna ze werd opgesloten in haar kamer.'

Twee messen
Kercher is volgens de rechter met minstens twee messen omgebracht en op haar lichaam zijn vingerafdrukken gevonden die aangeven dat zij in bedwang is gehouden. Amanda Knox heeft haar huisgenote volgens het hof de fatale messteek in de nek toegebracht.

Knox en Sollecito hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn. Nadat ze in 2011 was vrijgesproken, is Amanda Knox naar de Verenigde Staten teruggekeerd, waar zij nog steeds verblijft. Verwacht wordt dat zij en Sollecito in hoger beroep gaan. Als het Hof van Cassatie het oordeel bekrachtigt, wordt waarschijnlijk om de uitlevering van Knox gevraagd.

Amanda Knox in tranen tijdens een persconferentie in 2011. Beeld ap
Amanda Knox in tranen tijdens een persconferentie in 2011.Beeld ap
De ex-vriend van Amanda Knox, Raffaele Sollecito Beeld epa
De ex-vriend van Amanda Knox, Raffaele SollecitoBeeld epa
Meer over