Update

Rechter geeft Stedelijk gelijk in kwestie 'plasdreiger'

Kunstschilder Rob van Koningsbruggen is terecht de toegang tot het Stedelijk Museum in Amsterdam ontzegd. Dat bepaalde de voorzieningenrechter vandaag, nadat de man een kort geding had aangespannen omdat hij het niet eens was met het verbod.

Het Stedelijk Museum. Beeld anp
Het Stedelijk Museum.Beeld anp

Het Stedelijk nam deze maatregel nadat hij had gedreigd in het museum tegen een schilderij van Marlene Dumas te plassen. Hij wilde het 'met een welgemikte pisstraal verbeteren,' schreef hij in 2012 in e-mails.

Van Koningsbruggen had het eveneens voorzien op een werk van Luc Tuymans. Dat gebeurde nadat Van Koningsbruggen niet werd uitgenodigd voor de heropening van het museum. Het Stedelijk kocht in het verleden diverse werken van hem.

Dit jaar wilde het Stedelijk de kunstschilder weer toelaten voor een proeftijd van een jaar. Daarop kondigde de man aan samen met onder anderen crimineel Willem Holleeder naar het museum te komen. Er zou dan een grote kans zijn dat Holleeder 'tegen een beeld van Dan Flavin gaat staan pissen'.

Brandstichting
De rechter oordeelde dat het museum terecht het risico niet heeft willen nemen dat de kunstenaar werken zou beschadigen. Hierbij werd ook gekeken naar het strafrechtelijk verleden van Van Koningsbruggen, die in 2007 veroordeeld is tot een jaar celstraf, waarvan zeven maanden voorwaardelijk, voor brandstichting. Hij kon het destijds niet verkroppen dat er een dijk zou komen in de plaats van zijn woning, waarop hij in november 2006 het projectbureau voor de aanleg van het Wieringerrandmeer in brand stak.

Meer over