Rechter fluit apothekers terug

Zeven apothekers uit de omgeving van het Overijsselse Hardenberg mogen niet langer zelf bepalen welke medicijnen ze aan hun klanten verkopen. De rechtbank in Zwolle heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Zorgverzekeraars UVIT en Menzis sleepten de apothekers eerder deze maand voor de rechter.

Sinds deze zomer geldt een nieuw medicijnbeleid dat apothekers verplicht van een groot aantal medicijnen alleen nog de goedkoopste merken voor te schrijven. De zorgverzekeraars moeten erop toezien dat de apothekers zich aan de nieuwe regels houden.

De zeven apothekers uit Salland en de Vechtstreek vonden dat de kwaliteit van hun werk wordt aangetast nu ze zelf geen beslissingen meer mogen nemen over welke medicijnen over de toonbank gaan. De rechter bepaalde dat ze 2500 euro moeten betalen voor elke dag dat ze zich niet aan het overheidsbeleid houden.

Een van de initiatiefnemers van de actie, apotheker Joop van der Wal uit Wijhe, reageerde zeer teleurgesteld op de uitspraak. De overheid heeft het medicijnenbeleid ingezet om apothekers te dwingen zuiniger om te gaan met het premiegeld dat Nederlanders betalen voor gezondheidszorg. Maar Van der Wal zegt altijd al heel zuinig te zijn geweest met de recepten. ''Ik zit al jaren 20 procent onder het gemiddelde bedrag dat een apotheek per verzekerde omzet.

Hij hoopte dus dat 'zuinige' apotheken in het nieuwe systeem de vrijheid konden behouden zelf te bepalen welke medicijnen over de toonbank gaan. Nu dat niet zo blijkt te zijn, wil de apotheker zijn contracten met Uvit en Menzis opzeggen. Volgens hem geeft een andere zorgverzekeraar, Achmea, apothekers wel de vrijheid zelf het goedkoopste medicijn te kiezen. ''Als ik met die verzekeraar in zee ga, blijft mijn professionele autonomie gehandhaafd'', aldus Van der Wal.

UVIT en Menzis zijn grote zorgverzekeraars met veel klanten. Van der Wal sluit niet uit dat hij veel geld zal verliezen als hij de klanten van de twee zorgverzekeraars kwijtraakt. (ANP)

Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over