Rechter: Eindrapport brand Moerdijk openbaar

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) mag het eindrapport over de chemische brand in Moerdijk vorig jaar definitief openbaar maken. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat vandaag bepaald.

ANP/Redactie
Bij het het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk wordt het door chemicalien gekleurde bluswater weggezogen. Archieffoto. © ANP Beeld
Bij het het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk wordt het door chemicalien gekleurde bluswater weggezogen. Archieffoto. © ANP

De raad wilde het rapport begin februari publiceren. Chemie-Pack, het bedrijf waar de brand woedde, probeerde publicatie met een stap naar de rechter te voorkomen. Volgens Chemie-Pack staan er fouten in het rapport. De kortgedingrechter was het daarmee vorige maand ook al niet eens.

Chemie-Pack vond onder meer dat de OVV ten onrechte geen onderzoek heeft gedaan naar het optreden van de brandweer en dat een lid van de raad niet onafhankelijk was. Het gerechtshof verwerpt dit. Het bedrijf heeft daarnaast de kans gekregen om onjuistheden in het rapport aan te geven, maar heeft dat vrijwel niet gedaan, stelt het hof.

In een conceptversie van het rapport, dat in januari uitlekte, concludeerde de raad dat de schuld van de brand op industrieterrein Moerdijk volledig bij de bedrijfsleiding van Chemie-Pack ligt. Het bedrijf hield zich volgens de OVV niet aan de vergunning en nam bij werkzaamheden op 5 januari geen enkele veiligheidsmaatregel om het risico op brand te beheersen. De brand escaleerde volgens de raad doordat een grote hoeveelheid brandbare stoffen aanwezig was en omdat Chemie-Pack de beginnende brand niet beheerste.

Ook de gemeente Moerdijk kreeg er in het conceptrapport van langs. Bij de aanvraag van vergunningen constateerde de gemeente volgens de raad regelmatig tekortkomingen, maar dit leidde niet tot het aanscherpen van het toezicht, laat staan tot sluiting van het bedrijf.
Vooralsnog wordt aangenomen dat de brand ontstond doordat een medewerker van Chemie-Pack probeerde met een gasbrander een pomp te ontdooien in de buurt van brandbare stoffen. Eind maart is een eerste zitting in de rechtszaak tegen de directeur, de productieleider en de milieucoördinator van Chemie-Pack.

De raad zal het eindrapport donderdag publiceren.

Meer over