Rechter: 13.500 euro boete na illegale Airbnb-verhuur is terecht

De eigenaar van een woning in de Bloemstraat in de Jordaan moet terecht 13.500 euro aan de gemeente betalen, bepaalde de Amsterdamse rechtbank donderdag.

Het Parool
De gemeente staat wel toe dat een woning aan toeristen wordt verhuurd, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden. Beeld anp
De gemeente staat wel toe dat een woning aan toeristen wordt verhuurd, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden.Beeld anp

De man hield de woning aan als tweede woning, nadat hij en zijn gezin uit Amsterdam waren verhuisd en verhuurde de woning illegaal via Airbnb aan toeristen.

De gemeente staat wel toe dat een woning aan toeristen wordt verhuurd, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden. Zo moet de woning wel permanent worden bewoond. Alleen tijdens korte afwezigheid, zoals een vakantie, mogen er dan toeristen verblijven. 'Tweede' woningen, zoals die in de Bloemstraat, mogen niet aan toeristen worden verhuurd.

De gemeente heeft het boetebedrag per januari 2017 verhoogd naar 20.500 euro. De rechtbank heeft zich er nog niet over uitgelaten of die verhoging is toegestaan.

Lees ook: Vakantieverhuur niet gemeld? 6000 euro boete en Duizenden euro's boete voor Airbnb-verhuur minikamer

Meer over