Rechtbank mag zaak Rubygate behandelen

De rechtbank in Milaan die de zaak rond de Marokkaanse danseres Ruby en de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi behandelt, is daartoe bevoegd en mag dus haar werkzaamheden voortzetten. Dat hebben de rechters van het grondwettelijk hof in Rome beslist.

Redactie
Een anti-Berlusconiprotest voor het gerechtsgebouw. Beeld afp
Een anti-Berlusconiprotest voor het gerechtsgebouw.Beeld afp

De 75-jarige Berlusconi wordt ervan beschuldigd Karima el Mahroug - alias 'Rubycuore, hartendief' - betaald te hebben voor seks toen ze 17 jaar was en dus minderjarig volgens de Italiaane prostitutiewetgeving. Het grondwettelijk hof verwerpt nu het verzoek van de kamer van volksvertegenwoordigers en de advocaten van de ex-premier, die vonden dat Berlusconi moet terechtstaan voor een speciale rechtbank.

Berlusconi, die op 12 november ontslag nam als premier, had in het verleden politieke verplichtingen aangehaald om niet voor de rechtbank te moeten verschijnen. In zoverre dat het Openbaar Ministerie Berlusconi beschuldigt van ambtsmisbruik om zijn liaison met Ruby te verdoezelen.

Hij moet zich ook verantwoorden voor machtsmisbruik, omdat hij bij de politie van Milaan geprobeerd heeft om Ruby vrij te krijgen na haar arrestatie wegens een diefstal in mei 2010. De ex-premier ontkent iets verkeerd gedaan te hebben. (belga/sam)

Meer over