Rechtbank buigt zich over Kolbak-onderzoek

AMSTERDAM - Op maandag 2 april begint het strafproces tegen Willem Holleeder en een aantal medeverdachten.Na vier pro forma-zittingen begint de rechtbank aan de inhoudelijke behandeling van de zaak, waarvan het dossier vele duizenden pagina's beslaat.

Het onderzoek van politie en justitie heeft de codenaam 'Kolbak', het hoofddeksel van een huzaar - de vervolging van de schijnbaar onaantastbare Holleeder wordt gezien als een huzarenstukje. De rechtbank moet bezien of het onderzoek naar de vermeende afpersingen van Holleeder inderdaad een huzarenstukje is. Hieronder volgt een korte beschrijving van de geplande behandeling van de strafzaak die al is bestempeld als ''het proces van de eeuw''.

De verdenking

Willem Holleeder en zijn vermeende handlangers worden verdacht van het stelselmatig afpersen van een viertal vermogende zakenlieden, die vooral actief waren in het vastgoed. Holleeder wordt ervan beticht dat hij aan het hoofd heeft gestaan van een paar criminele organisaties: groepjes van telkens wisselende samenstelling die het hadden voorzien op de miljoenen van hun slachtoffers. Geweld, bedreiging en intimidatie zouden tot de vaste werkwijze van deze groepen hebben behoord. De verdachten werden in januari 2006 gearresteerd. Vijf van hen, Holleeder incluis, zitten nog in voorarrest.

De planning

Grote strafprocessen verlopen zelden volgens het rooster. Toch heeft de rechtbank een voorlopig schema opgesteld.

- Op 2 april (en mogelijk ook 3 april) bespreekt de rechtbank inleidende kwesties. Daarna worden achtereenvolgens de vermoedelijke afpersingen van de zakenmannen Friedländer, Wijsmuller, Houtman en Endstra behandeld.

- Op 14 en 15 mei mogen de officieren van justitie hun bewijsconstructie uiteenzetten en de strafeisen formuleren.

- Vanaf 21 mei is het de beurt aan de advocaten voor hun pleidooien. De rechtbank hoopt in de loop van juni het onderzoek te kunnen sluiten en uitspraak te doen. (ANP)

Wie is wie in het proces-Holleeder

De slachtoffers

- Willem Endstra, gefortuneerd vastgoedhandelaar, die zich inliet met grote namen uit het criminele milieu. Werd door John Mieremet (geliquideerd in 2005), publiekelijk ''de bankier van de onderwereld'' genoemd. Was aanvankelijk bevriend met Holleeder. Zou hem onder dwang miljoenen hebben betaald. Wijlen Endstra speelt een sleutelrol in het proces: de talrijke gesprekken die hij in 2003 in het geheim met de politie voerde, vormen de basis van de verdenking. Werd op 17 mei 2004 in Amsterdam geliquideerd.

- Kees Houtman, vastgoedhandelaar, was in de jaren tachtig leider van een gewelddadige criminele groepering die zich toelegde op gewapende overvallen. In de jaren negentig was hij actief in de grootschalige drugshandel. Werd op 2 november 2005 in Amsterdam geliquideerd.

- John Wijsmuller, vastgoedhandelaar uit Aerdenhout, deed zaken met onder anderen Endstra. Zou door de Turkse handlangers van Holleeder zijn afgeperst. Wijsmuller ontkent dat, evenals bedreigingen en mishandelingen die hem volgens justitie ten deel zijn gevallen.

- Rolf Friedländer, zakenman, zou zijn bedreigd en afgeperst door onder anderen Holleeder en de inmiddels geliquideerde onderwereldkopstukken John Mieremet en Sam Klepper. Reden hiervoor zouden de amoureuze capriolen van Friedländers zoon zijn - hij zou zich de woede van de criminelen op de hals hebben gehaald door een affaire met een vrouw en daarom op een dodenlijst zijn gezet. Ook Friedländer, in het verleden jarenlang voorzitter van ijshockeyclub Amstel Tigers, ontkent te zijn afgeperst en bedreigd.

De gedetineerde verdachten

- Willem Holleeder (48), verwierf een onuitwisbare reputatie als crimineel door in 1983 samen met onder anderen Cor van Hout (geliquideerd in januari 2003) biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur te ontvoeren. Holleeder werd daarvoor veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Begin jaren negentig kwam hij vrij, waarna hij de criminele draad weer zou hebben opgepakt en zou zijn uitgegroeid tot een van de machtigste figuren in de Nederlandse onderwereld. Heeft aangekondigd dat hij tijdens het proces zijn verhaal zal doen, dat zou neerkomen op een categorische ontkenning van wat hem wordt aangewreven. Wordt in een later stadium mogelijk nog vervolgd wegens betrokkenheid bij een aantal liquidaties. Verblijft sinds juni vorig jaar in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

- Richard G. (44), zou betrokken zijn bij de afpersing van Kees Houtman. Ook zijn jongere broer Mark is verdachte in die zaak, maar werd vorig jaar na een relatief kort voorarrest op vrije voeten gesteld.

- René van D. (43), zou eveneens betrokken zijn bij de afpersing van Houtman. Zou ooit tot de bende van Houtman hebben behoord, was in elk geval met hem bevriend. Zijn zwager George van Kleef werd geliquideerd op de dag dat Houtman werd begraven.

- Senol T. (42), zou betrokken zijn bij de afpersing van Wijsmuller. Eigenaar van een wasserette in de buurt van de Leidsestraat. Eerder veroordeeld wegens doodslag.

- Maruf 'Paja' M. (51), zou meegedaan hebben aan het afpersen van Endstra. Heeft geweldsreputatie, mede dankzij vermeende betrokkenheid bij een mislukte moordaanslag op Cor van Hout. Regisseerde volgens Endstra ''de moordenaars van Holleeder''. Zou Endstra met een vuurwapen hebben bedreigd in het kantoor van advocaat Bram Moszkowicz.

De advocaten

- Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Willem Holleeder, samen met Renate Honig. Kuijpers volgde in februari Bram Moszkowicz op, die zich door justitie en de media dusdanig in het nauw gedreven voelde dat hij de belangen van zijn cliënt niet meer kon behartigen. Kuijpers houdt kantoor in Den Bosch en meent dat justitie geen zaak heeft tegen Holleeder.

- Rutger Lonterman, strafpleiter in Amsterdam, verdedigt Richard G.

- Ilse van der Meer, advocate in Amsterdam bij het kantoor van de vermaarde Gerard Spong. Raadsvrouw van René van D.

- Ronald van der Horst, strafpleiter in Amsterdam, raadsman van Senol T. en de op vrije voeten verkerende Ozan T.

- David Moszkowicz, oudere broer van Bram, strafpleiter in Maastricht, staat Maruf M. bij.

De officieren van justitie

- Koos Plooij, vermaard 'crimefighter'. Plooij werkte eerst bij het Amsterdamse parket, waar hij zware criminelen vervolgde. Staakte dat werk tijdelijk toen het sterke vermoeden bestond dat criminelen het op zijn leven hadden gemunt. Stapte over naar het landelijk parket, trad onder meer op als officier in de zaak tegen de Hofstadgroep.

- Saskia de Vries, voorheen werkzaam bij het Amsterdamse parket. Volgde Fred Teeven na diens vertrek naar de Tweede Kamer op als officier in de zaak tegen Holleeder. Is momenteel ook actief als officier in de zaak tegen Mink Kok, verdacht van de moord op drugshandelaar Jaap van der Heiden.

De rechtbank

Bestaat voor dit proces uit vier rechters. Een daarvan is een reserverechter, voor het geval een van magistraten uitvalt. De zaak-Holleeder wordt om procedureel-technische redenen behandeld door de rechtbank in Haarlem. Voorzitter is Rino Verpalen; was in de jaren negentig hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, wordt geroemd om zijn sociale bewogenheid. De rechtbank houdt uit veiligheidsoverwegingen zitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp, beter bekend als de bunker. (ANP)

undefined

Meer over