Recherche zoekt in gracht naar vuurwapens liquidatie 2015

Rechercheurs zijn donderdag in de Kostverlorenvaart in West op zoek geweest naar vuurwapens. Dat deden ze in het kader van het onderzoek naar een schietpartij uit mei 2015, niet ver daar vandaan in de De Clercqstraat.

David van Unen
Rechercheurs donderdag aan het werk in de Kostverlorenvaart. Beeld Politie
Rechercheurs donderdag aan het werk in de Kostverlorenvaart.Beeld Politie

Waarom er ruim twee jaar na dato precies donderdag naar vuurwapens gezocht moest worden in de Kostverlorenvaart wil een politiewoordvoerder niet zeggen. Of de zoektocht iets opgeleverd heeft evenmin. "Er zijn ontwikkelingen in het onderzoek geweest waardoor we denken dat de wapens mogelijk in de gracht liggen," houdt hij zich op de vlakte.

In dezelfde gracht werd twee weken na de liquidatie wel al de vluchtscooter van de twee daders gevonden.

El Kahtaoui
Op 14 mei 2015 kwam de 25-jarige Youssef el Kahtaoui om het leven toen hij - politie en justitie vermoeden per toeval - terechtkwam in de kogelregen van twee gewapende mannen die kort daarvoor een shishalounge uit waren gevlucht. Op zoek naar een liquidatiedoelwit waren ze daar verjaagd door eveneens gewapende bezoekers.

El Kahtaoui stapte op dat moment voor de deur van het waterpijpcafé uit zijn auto en zag te laat dat er een automatisch wapen op hem werd gericht. Hij overleed op straat. Kogels raakten ook de passerende tram 3. Passagiers moesten wegduiken en werden wonder boven wonder niet geraakt.

De recherche denkt dat het duo dat El Kahtaoui vermoordde in werkelijkheid op zoek was naar Samir Z. uit Nieuw-West. Op deze bekende uit de Amsterdamse onderwereld werd al meerdere keren een poging tot een aanslag gepleegd.

Meer over