Plus

'Realityfilm' over reilen en zeilen in het Leo Polakhuis

Bewoners en medewerkers van het Leo Polakhuis in Osdorp laten in de film Huis Op Stelten hun dagelijks leven zien. Werken met oudere acteurs, voor de regisseur was het terugschakelen. 'Dit is wel je voorland hoor.'

Hanneloes Pen
De bewoners van het Leo Polakhuis konden zich twee jaar geleden aanmelden voor de film Beeld Huis Op Stelten
De bewoners van het Leo Polakhuis konden zich twee jaar geleden aanmelden voor de filmBeeld Huis Op Stelten

Goos van Dijk, een van de bewoners van het Leo Polakhuis, ziet het leven niet meer zitten. Bij het opstaan in de ochtend is hij al moe. Het enige wat hij dan denkt, is: wéér een dag.

"Ik hoop voor de winter weg te wezen," zegt Van Dijk die zijn euthanasieverzoek al de deur uit heeft gedaan. In de film is te zien hoe Thérèse Berg (87), die in een aanleunwoning woont en vrijwilliger is in het huis, hem een palinkje brengt, zijn lievelingshapje.

Speelfilm
Van Dijk sprak altijd vrijuit over euthanasie. Twee jaar geleden vroeg regisseur Michael Samboe, die het reilen en zeilen in het Leo Polakhuis van de Amstelring Groep vastlegde, of hij dat ook in de film wilde vertellen. Samboe: "Hij zei: 'Dan moet je heel snel zijn want morgen ben ik er niet meer.'"

Berg moet er nog een beetje van rillen. Ze moet er niets van hebben, maar als een van de hoofdrolspelers in de 'realityfilm' ging ze met hem in gesprek. Huis Op Stelten is geen documentaire, maar een speelfilm, gebaseerd op de levens en gebeurtenissen in het verzorgingshuis.

"Ik moest ook een scène spelen waarin een nieuwe bewoonster op mijn vaste plek aan tafel was gaan zitten," zegt Berg. "Ik moest heel boos kijken, maar dat kan ik wel. 'U zit op mijn plek,' zei ik tegen haar."

Wat diplomatieker
Een scène die heel herkenbaar is, zegt activiteitenbegeleidster Samira Annasla (38), die zelf ook in de film meespeelt.

Gina Verhaaf (84), figurant: "Wij zitten ook het liefst met ons vaste clubje aan tafel. Je wilt met elkaar over dingen praten. Alleen zeggen we het wel wat diplomatieker als iemand op je stoel zit."

De bewoners van het Leo Polakhuis konden zich twee jaar geleden aanmelden voor de film. Ze kregen verschillende acteerlessen en zijn op grond van talent geselecteerd voor een rol als acteur of figurant.

Fanatieke bingospelletjes
In de film komen ook de fanatieke bingospelletjes, de uitjes naar Artis en de Keukenhof, line­dancing, jeu de boules, de verveling en de dood aan bod. Een van de spelers, Lenie Kampman, overleed terwijl de film nog niet af was. Verhaaf ging met twee andere bewoners naar de stilteruimte om Lenie te herdenken. "We moesten hemels kijken."

'Wij zitten ook het liefst met ons vaste clubje aan tafel,' zeggen bewoners. 'Je wilt met elkaar over dingen praten' Beeld Huis Op Stelten
'Wij zitten ook het liefst met ons vaste clubje aan tafel,' zeggen bewoners. 'Je wilt met elkaar over dingen praten'Beeld Huis Op Stelten

De acteurs, merendeels ras-Amsterdammers, kijken graag naar de tv-serie Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen, die over een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord gaat. Volgens 'actrice' Coby van Amersfoort (92) gaat het er in hun huis anders aan toe. "Kijk naar onze entree. Je zou toch niet zeggen dat dit een tehuis is."

Johanna Metgod (82): "Alleen als de dooien eruit gaan."

"Het is hier minder saai. En wij hebben gelukkig niet zo'n nare directrice," zegt een van de figuranten.

Van Amersfoort wordt door medewerkers van het huis al aangesproken als acteur. "Daar heb je onze ster," roepen ze. "Ja, zei ik, een vallende ster."

Even plassen of iets drinken
Regisseur Michael Samboe moest aanvankelijk een beetje wennen aan het werken met acteurs op leeftijd. "Ik moest terugschakelen. Sommige scènes moesten een paar keer achter elkaar worden overgespeeld, maar dan moest iemand plassen, dan weer moest iemand juist wat drinken of even gaan zitten. Ik dacht, o, nee... weer stoppen," zegt de regisseur, die eerder onder meer de films Zakgeld (2014) en Een Kleine Wereld (2015) maakte.

"Dat is wel je voorland hoor. En dan is het nog maar te hopen dat je zo oud wordt," zegt Metgod ad rem.

Tijdens een van de draaidagen stond de aula vol met mensen omdat iemand in het huis was overleden. De crew moest noodgedwongen naar huis omdat er die dag niet gefilmd kon worden. Samboe: "We zeiden als grapje tegen elkaar: we hopen wel dat ze allemaal blijven leven."

In de film waarin 150 bewoners, medewerkers en vrijwilligers meespelen, wordt volop geïmproviseerd. De acteurs hoefden voor Huis Op Stelten geen teksten uit het hoofd te leren. Samboe: "Een ander voordeel daarvan is dat het natuurlijker overkomt."

De film gaat woensdagavond om 18.30 uur in première in theater de Meervaart. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De film zal later op YouTube en wellicht op festivals te zien zijn. Informatie over kaarten: s.annasla@amstelring.nl

De acteurs hoefden voor Huis op stelten geen teksten uit het hoofd te leren Beeld Huis Op Stelten
De acteurs hoefden voor Huis op stelten geen teksten uit het hoofd te lerenBeeld Huis Op Stelten
Meer over