Real IRA acht vrede verraad

Radicale dissidenten noemden hun in 1997 opgerichte beweging de Real IRA na 'het verraad' van de IRA. Foto EPA/Odd Andersen Beeld
Radicale dissidenten noemden hun in 1997 opgerichte beweging de Real IRA na 'het verraad' van de IRA. Foto EPA/Odd Andersen

AMSTERDAM - Niet alle Republikeinen, voorstanders van een verenigd Ierland, leggen zich neer bij het vredesproces.

Uiterst radicale elementen betichtten het Ierse Republikeinse Leger (IRA) van verraad toen het vredesbesprekingen begon met de protestanten en de Britse regering. Besprekingen die zouden leiden tot een staakt-het-vuren en, uiteindelijk, tot een bestuur over Noord-Ierland waarin de ooit onverzoenlijke protestanten en katholieken zijn verenigd.

Radicale dissidenten noemden hun in 1997 opgerichte beweging de Real IRA na 'het verraad' van de IRA.

Onder de extremisten brak aanvankelijk herrie uit. Anderen hadden de Continuity IRA opgericht. Na wat onderling geweld ging de Continuity IRA, die 'de gewapende strijd' tegen leger en politie wilde voortzetten, op in de Real IRA.

De leden, volgens de inlichtingendiensten hooguit enkele tientallen, zijn vooral actief in de Ierse Republiek, in de streek pal ten zuiden van de grens met Noord-Ierland.
Het was deze Real IRA die één van de zwaarste terreuraanslagen in Noord-Ierland uitvoerde op een moment dat het vredesproces al was begonnen. In het stadje Omagh, niet ver van de grens met de Ierse Republiek, kwamen in augustus 1998 29 mensen om en raakten meer dan tweehonderd mensen gewond.

Lang heeft de politie gedacht dat Michael McKevitt, een inwoner van de Ierse Republiek die geldt als de oprichter van de Real IRA, het brein was achter de aanslag in Omagh, maar het bewijs daarvoor is nooit geleverd. Wel zit McKevitt nu in Ierland een gevangenisstraf uit voor 'aan terrorisme gelieerde misdaden'. McKevitt is getrouwd met Bernadette Sands, een zuster van de in 1981 overleden hongerstaker Bobby Sands.

Volgens de inlichtingendiensten beschikt de Real IRA over een aanzienlijke voorraad wapens en explosieven, omdat een voormalige 'kwartiermeester' van de IRA bij het begin van het vredesproces overliep naar de tegenstanders.

In het jaar 2000 beschoot een commando van de Real IRA het hoofdkwartier van de Britse spionagedienst MI6 in Londen met een granaat. Een jaar later schudde een televisiestudio van de BBC op zijn grondvesten toen een autobom ontplofte, waarbij enkele voorbijgangers gewond raakten. In november 2007 schoot de Real IRA in Belfast twee agenten in burger dood. Het was een protest tegen de pogingen meer katholieken te laten toetreden tot de politie van Noord-Ierland.

Het hoofd van de Noord-Ierse politie noemde laatst de bedreiging van de Real IRA groter dan ooit. (HET PAROOL)

Meer over