PS

Reaggaeton, kip en country: dit zijn dé 14 festivals van 2018

Hier dus. Het festivalseizoen is geopend, ook in Amsterdam. We tippen 14 pareltjes: dans op reggaeton en country, eet kip en sushi, ga rolschaatsen op 85 meter hoogte.

Sasja Kooistra
null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet

Rooftop Festival
Hoogtevrees? Sla dan deze maar over, dit festival op de ­daken van twintig hoge gebouwen verspreid over de stad, zoals W Amsterdam, A'DAM Toren, Canvas, Nemo en The Student Hotel. Er zijn op dit avondfestival theatervoorstellingen, silent disco, minicolleges, dj's en livemuziek, dichters, een jeu-de-boulesbaan, je kunt rolschaatsen op 85 meter hoogte en meedoen met ontdekkingstochten. Domweg genieten van het uitzicht en de zonsondergang kan natuurlijk ook.
22 juni, 17.00-23.00 uur, twintig daken in de stad, €15

Strange Sounds From Beyond
Voor liefhebbers van kleinschalige festivals die bovendien niet vies zijn van vergeten klassiekers, onbekende B-kantjes en verse (her)ontdekte muziek uit exotische regionen. Op de derde editie gaat Strange Sounds From Beyond mee in de trend van de festivaltweedaagse. Met optredens van onder anderen dj's Antal, Hunee, I-F en uit Tunesië Deena Abdelwahed, met ook rapper Mykki Blanco, de rauwe Congolese straatmuziek van Konono No1 en Zuid-Afrikaanse jazzgrootheid Letta Mbulu (72 jaar en still going strong).
23 en 24 juni, 12.00-23.00 uur, op NDSM, dagkaart €41,
weekendkaart €73,50

Oh My! Music Festival
Oh My! Music Festival is de opvolger van Vestival, het ­urbanfestival dat de laatste twee jaar op dezelfde locatie plaatsvond. Op Oh My! (het grootste festival voor R&B en hiphop in Europa, zo stelt de organisatie) vind je de grote hiphopnamen onder wie de Amerikaans-Marokkaanse French Montana, ook uit de States Big Sean, Wiz Khalifa, Young Thug en de Brit Maleek Berry. Er is een old school stage met louter artiesten uit de jaren negentig en nul, met onder anderen T-Pain, Bobby Valentino en Mario. Onder meer Jonna Fraser, SBMG, Tabitha en Kevin staan op een podium voor de Nederlandse lichting.
30 juni, 12.00-23.00 uur, Arenapark, €62,95

Festival Macumba
Festivaleditie van de bekende landelijke clubavond met muziek rechtstreeks uit de straten van Latijns-Amerika. Dans je heupen los op klassieke Macumba hits, reggaeton, dancehall en salsa met onder meer reggaetonsterren ­onder wie Justin Quiles en Cosculluela 'El Principe', Raul Acosta & Oro Solido, Tabanka, DJ Lalo.
7 juli, Ouderkerkerplas, Ouderkerk aan de Amstel, €41, 12.00-23.00 uur

Festival Trek
Rondreizend foodtruckfestival langs negen steden, waaronder Amsterdam. Tientallen foodtrucks met van sushi tot Surinaams en van vega tot hamburgers op het menu. Ook is er een cocktailbar, wijnbar en een bus met speciaalbier. Plus veel muziek en theater.
13 juli t/m 15 juli, Amstelpark, gratis

Meer foodfestivals? -> Check ons overzicht

Op foodfestival trek zul je geen honger lijden. Beeld TREK
Op foodfestival trek zul je geen honger lijden.Beeld TREK

Kip Festival
Jamaican jerk, teriyaki, wafels, gemarineerd in cola, ­lemongrass, rode fajita, deepfried wings en saté: het meest veelzijdige stukje vlees krijg je hier bereid op meer dan vijftig manieren. Met aandacht voor biologisch en duurzaam. Geserveerd met muzikale optredens, dans- en kookworkshops en activiteiten voor de kinderen (disco en springkussen).
27, 28 en 29 juli, Rembrandtpark, €5

Milkshake
Het open-minded festival dat zich vrijwaart van elk stereotype en wars is van hokjesdenken; Milkshake houdt van iedereen. En waar het vooral ook goed feesten is. Dit jaar met good old 'YMCA' Village People naast onder anderen Fata Boom, Larry Tee, Heidi, Kim Ann Foxman, Miss Kittin, Carlos & Sandrien en Joost van Bellen.
27 en 28 juli, Westerpark, €51,25,

Op Milkshake is iedereen welkom, mét of zonder schuimkanon. Beeld Shutterstock
Op Milkshake is iedereen welkom, mét of zonder schuimkanon.Beeld Shutterstock

Planet Oedipus
De brouwerij uit Noord brengt een weekend van muziek, kunst, eten en natuurlijk eigen bier en dat van collega's uit allerlei windstreken: van Canada tot Noorwegen en van Rusland tot Oostenrijk, maar ook gewoon uit Nederland. De optredens zijn al net zo divers als de herkomst van de biertjes, met bands en dj's uit de hoek van de jazz, funk, punk, Caraïbische grooves en indiepop van onder anderen Ronald Snijders, Omni, Koffie, St. Tropez, Arp Frique, ­Amber Arcades, Akula Rythm Band, Conjunto Papa Upa.
11 en 12 augustus, NoordOogst Stadslandbouwproject, Meteorenweg, vanaf €15

Drumcode Festival
Ontstaan uit een samenwerking tussen het populaire Zweedse technolabel Drumcode, technofeest Awakenings en Bart Skils, de Amsterdamse dj en organisator van technofestival Voltt dat na twaalf jaar plaatsmaakt voor dit nieuwe technofestival. Op vier podia krijg je naast natuurlijk Drumcodevoorman Adam Beyer en Bart Skils zelf, ­optredens van dj's Ilario Alicante, Joseph Capriati, Pan-Pot, Joel Mull en anderen.
18 augustus, NDSM, €49,95, 12.00-23.00 uur

The Brave
De vijfde editie van dit kleinschalige festival (1200 bezoekers) voor singer-songwriters, indie en folk. Dat betekent warme zang en zachte gitaarpartijen in knusse setting tussen fruitbomen en knetterend kampvuur - dj's vind je hier overigens niet. Met optredens van het Britse folkduo Seafret, singer-songwriters Nathan Ball en Axel Flóvent, de band Folk Road Show en anderen.
25 augustus, Fruittuin van West, €28,85

Once In A Blue Moon
Voor americana, country, blues, roots, rock en folkmuziek pak je de fiets naar het Amsterdamse Bos naar dit nieuwe festival Once In A Blue Moon. Op het brede programma vind je niet de minste artiesten, onder wie de bekende folkrockpionier David Crosby (ja, die van Crosby, Stills, Nash & Young), Tim Knol, The Mavericks, Courtney Marie Andrews, Seasick Steve, Marlon Williams, Drive-by Truckers, DeWolff, Sam Outlaw, Bombino en anderen.
25 augustus, Amsterdamse Bos, €59,40, 12.00-23.00 uur

Encore
Encore, de wekelijkse clubnacht voor hiphop en R&B in de Melkweg, is sinds de eerste editie in 2012 uitgegroeid tot een populaire avond, met inmiddels in de zomer ook een succesvolle festivalvariant die vier keer op rij uitverkocht. Op de vijfde editie kun je bouncen met de zon op je bol op de raps van het Parijse afrotraptalent MHD, de Amerikaanse rapper Lil Pump en J Hus uit Londen. Uit Nigeria komt rapper Mr Eazi naast Flonti Stacks (het trap-alias van Ronnie Flex) en verder de Jamaicaanse dancehallzangeres Spice, dj's Abstract, Waxfiend, Prime en SMP, Afrolosjes Soundsystem en anderen.
25 augustus, NDSM, € 44, 13.00-23.00 uur

Vorige editie van Encore Beeld Encore Festival
Vorige editie van EncoreBeeld Encore Festival

Reggae Lake Festival
Met naast reggae ook dancehall en dub, door onder meer UB40 met de originele bandleden Ali Campbell, Astro en Mickey Virtue, Jamaicaans/Amerikaanse reggaezanger Tarrus Riley, Gentleman uit Duitsland, Jamaïcaans-Italiaanse Alborosie, Ky-Mani Marley (zoon van) en Beres Hammond die al sinds de jaren zeventig actief is met zijn lovers rock.
25 en 26 augustus, Gaasperpark, €37 tot €67,95

Elrow Town Festival
Dance meets carnaval, dat is Elrow in een notendop. Na eerdere kennismakingen met dit ietwat hysterische Spaanse danceconcept tijdens ADE, is er nu een festivaleditie. Verwacht over the top-spektakel met uitbundige decors, theateracts, veel confetti en natuurlijk dj's onder wie Joris Voorn, Claptone, Dennis Ferrer en Benny Rodrigues.
8 september, NDSM, €52,50, 12.00-23.00 uur

Lees ook: Nieuw beleid zorgt niet voor minder festivaloverlast

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over